5 componente ale motocicletei tale care sunt expuse uzurii

In ultimii ani, vehiculele pe doua roti, in general, si sporturile cu motor, in particular, au ajuns sa castige tot mai multi adepti in randul tinerilor, fascinati de momentele de senzatii tari si adrenalina, traite la maxim. Lipsa de inhibitie, inclinatia spre aventura, pornirea care emotiile intense sau dorinta acerba de a invinge rutina zilnica si plictiseala se inscriu in randul factorilor cu rol determinant in alegerea practicarii riding-ului de catre tinerii aventurosi.

Tensiunea, experimentele cu o doza ridicata de risc, se traduc, practic, prin perceptia de a trai viata la maxim, chiar daca pericolul accidentelor domneste la tot pasul!

Atunci cand traiesti clipa din plin, ai senzatia ca uiti de toate riscurile, important este sa fii prezent mereu la inaltime pentru a-ti indeplini obiectivul de a fi mereu cel mai tare.

Dincolo de aceste aspecte enuntate, motociclismul poate juca un rol important in viata de zi cu zi, mai ales ca vehiculele pe doua roti sunt considerate un mijloc de transport confortabil, atunci cand vine vorba de deplasarea rapida prin traficul infernal din marile aglomerari urbane. Insa, in orice scop te-ai gandi sa folosesti motocicleta pe care o detii, trebui sa stii ca unele componente ale sale suporta un grad de uzura ceva mai ridicat. Iata care sunt acestea:

1.     Ambreiajul


Ambreiaj automat


Discurile, arcurile metalice de intarire, discurile de frictiune saun rulementii de presiune sunt componentele de baza care intra in alcatuirea sistemului ambreiaj. La fel ca in cazul masinii, ambreiajul motocicletei suporta o presiune continua exercitata in momentul pornirilor bruste de pe loc, sau a actionarii involuntare in timpul mersului. In marile orase, ambraiajul si frana sunt cel mai des utilizate, motiv pentru care rulmentii, arcurile sau discurile necesita o inlocuire dupa cativa zeci de km parcuri pe drumurile aglomerate.

De aceea, nu ezitati sa inlocuiti kitul vechi cu un kit de ambreiaj nou!

2.     Garniturile moto


Unimotors.ro kit complet de garnituri moto


Garniturile moto sunt accesorii cu rol de etanseizare, ce se constitutie ca interfata intre chiulasa si blocul motor. Mai exact, un set de garnituri moto sunt acele componente care izoleaza diferitele circuite care se regasesc in interiorul chiulasei.

In plus, asigura compresia in cilindri, etansarea lichidului de racire si a uleiului. Pentru a indeplini toate aceste functii, este necesar ca orice garniture moto sa prezinte un grad ridicat de rezistenta termica si mecanica.

Desi sunt componente moto care se strica destul de rar, specialistii recomanda inlocuirea acestora la aproximativ 7-10 ani, in functie de gradul de folosire a vehiculului. Mai precis, inlocuirea garniturilor moto se poate face la circa 100-150 de mii de km.

Un magazin online ce se ocupa de comercializarea de garnituri moto este unimotors.ro, poate printre cele mai mari din mediul virtual avand in vedere diversitatea componentelor de motocicleta, dar si a pieselor de scutere sau ATV.

3.     Bujiile

Sistemul de aprindere al unui motor cu ardere interna in doi sau 4 timpi nu ar putea functiona la capacitate optima fara existent bujiilor, aceste mici componete care contribuie la producerea scanteii necesara aprinderii in camera de combustie. Fara aceasta combustie realizata prin primirea impulsului electric de cate bujie, motorul nu ar avea nicio sansa sa pornesca. Bujiile sunt considerate componente moto extrem de delicate si care suporta un grad foarte ridicat de uzura. Din aceste motive, se recomanda inlocuirea acestora la fiecare doi sau dupa ce motocicleta a rulat 30-40000 de km.

4.     Electromotorul


electromotor unimotors.ro
electromotor

Cunoscut si sub denumirea de demaror, electromotorul este o piesa moto care are capacitatea de a transforma energia electrica in energie mecanica, intrebuintand unele electromagmetice. Utilizand o tensiune de 12 volti si curent electric de intensitate mare, electromotorul va antrena un motor cu ardere interna pentru a porni motocicleta.

Vascozitatea uleiului de lubrifiere cat si temperaturile exterioare foarte scazute fac ca pornirea vehiculului sa fie destul de anevoioasa, ceea ce solicita, in mod suplimentar, electromotorul. Ca efect, in timp se va constata o uzura premature la pinionul de angrenare, dar si la periile de contact cu colectorul.

De obicei, se recomanda ca motocicleta sa fie pastrata in garaj pe durata sezonului hibernal. Electromotorul este o piesa care se strica destul de greu, iar un kit de reparative electromotor costa in jur de 250 de lei.

5.     Amortizoarele

Suspensiile asigura legatura elastica dintre roti si caroserie, rolul acestora fiind de a prelua intreaga greutate de pe roti si caroserie. Suspesiile sunt, de asemenea, responsabile, si de pastarea in stare perfecta a geometriei rotilor, iar eventualele defectiuni pot produce perturbari la nivelul anvelopelor, dar si o mai grea capacitate de a manevra volanul.  In plus, creste distanta de franare, cat si riscul de stabilitate scazuta la vant puternic si virajele din curbele periculoase!

In functie de gradul de solicitare a motocicletei, amortizoarele se pot inlocui dupa 60-80000 de km, cu o verificare prealabila realizata la un service moto autorizat.

Indiferent ca discutam despre schimbarea garniturilor moto, amortizoarelor sau a altor piese si acesorii moto, este important sa le alegem pe cele originale, chiar daca pretul este putin mai mare! Atentie asadar la piesele contrafacute.


Sursa foto: patrickmoto.ro, redmotors.ro