City break Viena: expozitii si festivaluri de neuitat
Merită să îți faci vacanța pe cont propriu sau e mai avantajos să alegi un pachet city break în Viena? Care sunt cele mai importante expoziții, festivaluri și concerte la care poți participa în lunile următoare? Ce poți face dacă vrei să ieși în afara centrului istoric din Viena?
Chiar dacă în timpul sezonului estival Viena e un oraș animat de festivaluri și concerte în aer liber, odată cu venirea toamnei, viața culturală primește un imbold important, pentru că reîncepe stagiunea de teatru și operă. Din programul de operă pe luna octombrie nu lipsesc concertele Orchestrei Mozart din Viena și numeroase piese de teatru care nu se joacă doar la Teatrul Național din Viena, ci și la Volkstheater ori la Teatrul englez. Poți afla mai multe detalii despre piesele de teatru din Viena, aici.
Un alt eveniment care marchează toamna vieneză e Festivalul de Film din Viena, Viennale, care în 2016 are loc între 20 octombrie – 2 noiembrie. Toamna e cel mai bun sezon să vizitezi Viena dacă vrei să mergi la Festivalul de Film din Viena. Viennale e cel mai important eveniment de acest fel din Austria dedicat filmului și include zeci de filme din întreaga lume, dar și o expoziție specială dedicată artei cinematografice. Pe lista filmelor care vor fi proiectate la Viennale sunt incluse o serie de documentare, filme de autor și filme de cinematecă începând cu anii ’30-’40. Tema festivalului din acest an e „O a doua viață”.
În cazul în care te gândești să vizitezi pentru prima dată Viena sau să te întorci în unul dintre cele mai elegante orașe din Europa, cu siguranță poți participa la unul dintre concertele sau festivalurile care urmează. Iar dacă te gândești dacă e mai bine să alegi un pachet city break sau să îți cauți pe cont propriu bilete de avion spre Viena, răspunsul are de-a face cu orașul în care locuiești.
Cele mai bune variante de zbor spre Viena
Foto: Shutterstock.com
Spre deosebire de Roma, Barcelona sau alte destinații city break din Europa, companiile aeriene low-cost nu au zboruri directe spre Viena, astfel că îți va fi destul de greu să găsești oferte pentru bilete de avion spre Viena la prețuri accesibile. În cazul în care companiile de linie scot oferte promoționale, poți achiziționa un bilet de avion spre Viena dus-întors cu plecare din Cluj-Napoca sau Iași, însă majoritatea zborurilor directe sunt cu decolare din București.
Așadar, cea mai accesibilă vacanță în Viena rămâne un pachet city break care nu depășește 200 euro, pachet care include cazarea în Viena și biletul de avion dus-întors.
Dacă locuiești în partea de vest a țării, poți pleca spre Viena și cu mașina personală. Din Timișoara sunt doar 500 de km până în capitala Austriei, pe care îi poți parcurge în aproximativ 6 ore. La fel de accesibil s-ar putea să ți se pară drumul cu mașina din Cluj-Napoca, mai ales dacă pleci alături de prieteni și vă găsiți o cazare ieftină în Viena. De preferință, verifică ofertele pentru un hotel în Viena care nu e situat în districtele centrale ale orașului, ci la periferie sau la hostel.
Deși Viena nu e una dintre cele mai scumpe capitale din Europa, cazarea în zona centrală te poate ajunge în jur de 30-40 euro pe noapte. Drumul cu mașina din București spre Viena e destul de lung (peste 1.000 km), iar cea mai bună variantă ar fi să verifici ofertele pentru bilete de avion spre Viena, așa că nu se merită să pleci cu mașina personală, mai ales dacă nu plănuiești să stai în capitala Austriei mai mult de câteva zile.
Dacă vrei să petreci mai multe zile la destinație, atunci e indicat să îți cauți bilete de avion din orașul în care locuiești, chiar dacă zborul e cu escală în București, Londra sau alte orașe din Europa. Hotelurile din Viena situate în zona centrală sunt destul de scumpe, dar la fel ca în majoritatea orașele importante din Europa, poți găsi relativ ușor cazare la hostel care nu depășește 20 euro/noapte, ori chiar mai puțin.
În cazul în care alegi un hostel în Viena, ar fi bine să îți faci rezervare cu o lună înainte și să rămâi în zona centrală a orașului, pentru că în felul acesta nu o să prea ai nevoie de un card pentru transportul în comun. E adevărat, camerele hostelurilor nu sunt foarte spațioase, dar merită să renunți la confort ca să fii în apropierea centrului istoric și să poți merge pe jos la principalele obiective turistice din oraș – Catedrala Sf. Ștefan, Primăria, Opera de Stat din Viena, Palatul Schonbrunn, Casa Artelor din Viena ori cafenelele vieneze, unde ar trebui să te oprești cel puțin o dată.
Dacă vrei să fii în apropierea localurilor și barurilor boeme, atunci poți să îți cauți cazare în Viena, în districtele Mariahilf sau Neubau. Pe lângă aerul boem, aici vei găsi unele dintre cele mai cunoscute restaurante și magazine numai bune pentru o sesiune de shopping, unde nu vei cheltui o avere. Districtul Margareten e la fel de boem și plin de studenți, și dacă alegi districtul 5 al capitalei, vei fi în apropierea Pieței Naschmarkt, care sâmbăta se transformă în târg de vechituri. Bugetul mediu pentru un city break în Viena nu ar trebui să te ajungă mai mult de 500 euro, preț care include toate cheltuielile necesare deplasării și banii de buzunar.
Klimt, Bruegel și Bosch în Viena
Anton_Ivanov / Shutterstock.com
Dacă alegi un city break în Viena în săptămânile următoare poate că ești interesat de arhitectura barocă a capitalei Austriei sau de expozițiile de la unul dintre cele peste 100 de muzee. Poate ți-ar plăcea să descoperi o colecție impresionantă de picturi care i-au aparținut lui Bruegel, să admiri cea mai importantă colecție Gustav Klimt din lume, picturile de Albrecht Durer ori picturile de Hieronymus Bosch, expuse la Galeria de Artă a Academiei de Arte Plastice. În 2016, se aniversează 500 de ani de la moartea pictorului flamand, jubileu marcat prin două expoziții temporare dedicate lui. Poate cea mai importantă pictură de Bosch expusă la Galeria de artă e tripticul Judecata de Apoi, urmat de Iadul. Expozițiile sunt deschise publicului până la începutul anului 2017 și se concentrează pe lumea imaginară contrastantă pe care Bosch a creat-o, o lume infernală populată de creaturi hibride și monștri.
Un alt obiectiv turistic pe care nu trebuie să-l ratezi e Palatul Belvedere, unde se află cea mai mare colecție Gustav Klimt din lume. Principala atracție e, cu siguranță, Sărutul, capodopera care încununează viziunea artistică a lui Klimt. Dar tot la Palatul Belvedere poți admira picturi de Schiele, Hausner sau Kokoschka, și să te bucuri, totodată, de arhitectura inedită a unuia dintre cele mai cunoscute palate din Austria. Nu trebuie să faci nimic mai mult decât să explorezi în tihnă încăperile somptuoase. În cazul în care plănuiești să vizitezi mai multe muzee și alte obiective turistice din Viena, ai putea să îți faci un Vienna Pass. Ai intrarea gratuită la numeroase obiective turistice și reduceri semnificative la altele.
Îți poți continua turul în lumea artelor cu o vizită la Muzeul Albertina, care deține o colecție importantă de artă modernă, precum picturi de Cezanne, Picasso, Monet sau Renoir. Tot la Albertina vei găsi o expoziție dedicată picturii de la Monet la Picasso, pe lângă expoziția de pictură pointilistă, deschisă până la începutul anului 2017, expoziție care include lucrări de Seurat, Van Gogh, Matisse, Signac sau Picasso. De asemenea, până în luna martie a anului viitor, la Albertina poți intra în contact și cu arta contemporană de la Andy Warhol la Anselm Kiefer, expoziție care include peste 80 de lucrări ale celebrilor artiști. Dacă îți faci un Vienna Pass ai intrarea gratuită la Muzeul Albertina.
Nu în ultimul rând, ai putea să îți treci pe listă și Muzeul de Istoria Artei din Viena, care găzduiește cele mai importante lucrări de Bruegel și o colecție la fel e impresionantă de artă Renascentistă și Barocă. La fel de interesante sunt și camerele de curiozități din perioada antică, Ev Mediu sau Renaștere.
Până în 20 noiembrie, Viena găzduiește o expoziție a artistului chinez Ai Weiwei, dedicată transformărilor din spațiul urbanistic și relocărilor, expoziție ce poate fi vizitată la Muzeul 21er Haus din Viena, unde artistul a reconstruit replica unui templu din perioada dinastiei Ming. Câteva lucrări ale lui Ai Weiwei vor fi expuse și lângă Palatul Belvedere.
Dacă îți iei bilete de avion spre Viena pentru concertele de operă, e bine să știi că prețurile nu sunt dintre cele mai accesibile și pot ajunge până la 30 euro pentru un spectacol, ori chiar mai mult. Dar cu siguranță, merită să mergi la un concert al Filarmonicii din Viena cel puțin o dată.
În cazul în care petreci mai mult timp în Viena, poți explora orașele din împrejurimi, cum ar fi Baden, Valea Wachau, o zonă aflată în Patrimoniul Mondial Unesco, Salzburg, locul de naștere al lui Mozart, cu un centru istoric impresionant sau unul dintre satele pitorești din apropiere. Viena e înconjurată și de numeroase podgorii de viță de vie, așa că s-ar putea să te atragă, la fel de mult, un tur organizat în cele mai populare vinoteci din Viena, cu o tradiție de peste 200 de ani.
VIDEO: 220.ro