Nu vrei sa mai platesti factura in fiecare luna? Achizitioneaza o pompa de caldura aer-apa
Vrei să îți încălzești locuința și apa fără să mai plătești facturi în fiecare lună? Îți dorești o variantă economică și ecologică pentru casa ta? Atunci ai nevoie de o pompă de căldură Aer-apa.
În acest articol îți vom da mai multe detalii despre modul în care funcționează o pompă de căldură aer-Apă, dar și care sunt avantaje și dezavantajele acestui model. De asemenea, îți vom prezenta informații și despre alte tipuri de pompe de căldură.
Principiu de funcționare pompa de caldura
O pompă de căldură aer-apă funcționează pe un sistem foarte simplu de înțeles. Utilizează aerul de afară pentru a încălzi apa din casă și instalațiile. De exemplu, o astfel de pompă poate înlocui cu succes un boiler electric și o centrală termică. Astfel, vei avea un singur aparat care îți încălzește apa și locuința, fără să mai plătești facturi lunare pentru aceste facilități.
Chiar dacă nu este aer cald afară, de exemplu iarna, pompa de caldura aer apa functioneaza fara probleme. Singura situație în care nu funcționează este atunci când temperaturile ajung la zero absolut (-273 de grade celsius). Nu există locuri pe planeta noastră în care să se înregistreze o astfel de temperatură. Astfel, pompa de căldură aer apă va funcționa chiar și iarna, la -20 de grade.
O pompă de căldură aer-apă are 4 componente: compresorul, două schimbătoare de căldură (un compresor și un vaporizator) și vasul de expansiune. Tehnologia utilizată pentru acest aparat este simplă. Este vorba despre tehnologia de comprimare a vaporilor, exact ca aceea utilizată de frigider.
Avantaje și dezavantaje
Principalele avantaje ale unei pompe de căldură aer apă sunt:
1. Costurile de funcționare
Spre deosebire de o centrală pe gaz sau pe lemne, o pompă de căldură are costuri de funcționare mult mai mici. O astfel de pompă te poate ajuta să salvezi până la 1000 de euro pe an.
2. Mentenanță redusă
O centrală electrică se strică, în medie, o dată la 3-4 ani. Astfel, costurile de mentenanță sunt crescute. Ai nevoie de un specialist care să vină să verifice centrala și vei pierde timp și bani. O pompă de căldură este mult mai potrivită deoarece nu are nevoie de mentenanță. Este un aparat mult mai fiabil și mai rezistent.
3. Înlocuiesc mai multe aparate
În afară de centrala electrică, o pompă de căldură aer apa poate înlocui și un aer condiționat. Vara, aparatul poate fi comutat să răcească, în loc să încălzească.
4. Durata de viață
Un astfel de aparat are o durată de viață lungă, de până la 50 de ani. În medie, o pompă de căldură aer apă rezistă fără probleme și defecțiuni timp de 15-16 ani. Pompa de caldura aer apa este si foarte prietenoasa cu mediul!
La fel ca orice alt aparat și pompa de căldură aer apa are dezavantaje. Printre acestea se numără:
1. Costurile de achiziție și instalare
Acesta este cel mai mare dezavantaj al unei pompe de căldură. Costurile de achiziție și instalare pot ajunge la 17.000 de euro. Aceste costuri însă te vor ajuta să economisești bani în timp și să reduci emisiile de carbon.
2. Dificil de instalat
Un astfel de aparat este dificil de instalat și specialiștii care îl instalează îți vor deranja grădina și casă. Trebuie să iei și acest lucru în considerare.
Înainte de a achiziționa o pompă de căldură aer apă, trebuie să știi că mai există încă două tipuri:
- pompă de căldură sol apa
- pompă de căldură apa apa
De asemenea, trebuie să iei în considerare toate avantajele și dezavantajele, de la costuri și până la modul de funcționare. O pompă de căldură este sigură, eficientă, dar și costisitoare la achiziție.
Vrei să îți achiziționezi o pompă de căldură aer apă? Crezi că este o soluție viabilă pentru tine?