Cum pastram controlul motocicletei si pozitia corecta in timpul mersului


Sfaturi pentru a identifica problemele la garnitura de chiulasa


Controlul in timpul deplasarii si mentinerea unei pozitii corecte in timpul mersului ne ajuta sa prevenim riscurile unor accidente neplacute, luxatiile sau fracturile.

De altfel, de un control cat mai eficient in timpul mersului sunt responsabile si componentele motocicletei, dar si performantele motorului. Din acestea, garnitura chiulasa joaca un rol primordial, o puteti comanda online de la Unimotors sau alte magazine specializate. De ce primordial? Pentru ca garnitura chiulasa impreuna cu blocul motor si pistonul formeaza camera de ardere. Geometria acesteia este extrem de complexa, datorita rolului sau multifunctional!

Revenind, acum, la mentinerea controlului motocicletei in timpul deplasarii, se impun a fi respectate o serie de reguli:

Castigarea abilitatilor si a indemanarii la manevrare

Motocicleta este un vehicul mic, dar unic prin felul sau de fi si de a se conduce. Pentru a deveni motociclist iscusit, este necesar o buna indemanare si balans, astfel incat sa poti conduce in deplina siguranta.

Exersarea si antrenamentul reprezinta cheia succesului!

Pozitia motociclistului

Pozitia corecta a unui motociclist vizeaza mai multe reguli de baza, printre care:

  • mentinerea celei mai bune pozitii in sa
  • pozitionarea mainilor pe ghidon
  • amplasarea picioarelor
  • balansul
  • efectuarea manevrei de pornire

Saua motocicletei trebuie astfel fixata incat bratele sa fie un pic indoite atunci cand tii ghidonul.  Astfel, poti vira comod si fara sa incetinesti prea mult.

Ghidonul trebuie apucat usor, dar ferm, folosind metoda “incheietura jos”, pentru a preveni o accelerare accidentala prea mare.

Picioarele trebuie sa fie in permanenta fixate pe suport atata timp cat motocicleta se afla in miscare. Varfurile se tin in sus, altfel, daca vor vadea, vor fi prinse intre drum si suporti.

Pornirea si oprirea sunt doua dintre situatiile unde controlul poate fi pierdut cu usurinta. Daca esti la inceput, este de preferat sa exersezi pornirea si oprirea intr-un singur loc, fara trafic, pana cand aceste manevre sunt stapanite foarte bine. Este nevoie de o coordonare perfecta intre ambreiaj si acceleratie. Prea multa acceleratie duce la pierderea controlului, iar prea putina nu ajuta motorul sa functioneze la parametrii optimi.

Inainte de a pleca, asigura-te bine de tot in oglinzile retrovizoare! Dar nu te baza insa, numai pee le! Arunca si un ochi peste umeri pentru a verifica unghiurile moarte care nu sunt cuprinse de catre oglinzile retrovizoare.

Majoritatea soferilor implicati in accidente care se soldeaza cu victime din randul motociclistilor sustin ca nu i-au putut observa pe motociclisti. Asadar, este recomandat sa apelezi la semnalizatoare sau veste reflectorizante, mai ales cand stationezi, si sa acorzi prioritate celorlalte vehicule care au acest drept, chiar daca traficul este redus.

Pastrarea distantei in trafic

Pentru orice motociclist, pastrarea distantei in trafic prezinta 3 avantaje semnificative si anume:

  • timp suficient de reactie astfel incat sa nu lovesti pe nimeni sau nimic;
  • spatiu de manevra in cazul aparitiei unui pericol neprevazut;
  • se vor evita virajele bruste care ar putea cauza o accidentare la spate;

Indiferent de trafic, se vor pastra cele 2 secunde fata de vehicului din fata. La viteza mai mari in conditii de drum nefavorabile, se recomanda pastrarea unei distante chiar mai mari.

Daca vehiculul din spate sta prea aproape, se va mari distanta fata de cel din fata, pentri a putea opri gradual si a evita o coliziune din spate.

Cand te afli in spatele unui alt vehicul, este bine sa stai in afara unghiului mort al soferului. Se va sta intr-un loc din care sa fii vazut clar in oglinzile retrovizoare a vehicului din fata. Asadar exista acele piese indispensabile la orice motocicleta, de aceea va recomandam sa le schimbati cu unele originale ori de cate ori este nevoie!