Incaltaminte de sezon – Adidas si Puma

Tu ce ai în picioare chiar în momentul ăsta în care citești acest articol? Cu ce ești încălțat de obicei când te duci la birou sau când te duci în oraș? Care este stilul de încălțăminte pe care îl preferi sau care crezi că este cel mai popular tip de încălțăminte în ultma vreme în rândul tineretului? Cel mai probabil, măcar la una dintre aceste întrebări ai zis „Adidașii!”, pentru că chiar așa e. Dacă nu ai chiar acum în picioare o pereche de teneși sau dacă ești acasă și citești articolul acesta desculț sau purtând papuci, atunci cel mai probabil, ai măcar o pereche de adidași la intrarea din casa ta. Iar dacă nu ai decât pantofi, cu siguranță ai observat pe stradă sau la magazin că aproape toți tinerii poartă un fel sau altul de adidași, dar adidași, teneși. Asta pentru că nu există un alt tip de încălțăminte care să aibă o așa cultură ca adidașii.

Asta e ușor de arătat sau de dovedit. Dacă nu ai făcut încă legătura, în sine cuvântul pe care îl tot folosim ca să ne referim la acest tip de încălțăminte are cheia misterului. Dacă cuvântul „bascheți” transmite exact la ceea ce este util acest pantof, anume la baschet, cam la fel stau lucrurile și pentru „teneși”, care ghici la ce sport sunt folosiți? Bineînțeles că la tenis. Dar care e treaba cu cuvântul care înglobează toate aceste categorii de încălțăminte de sport, dar și pentru picioarele de porc? Chiar dacă legătura este haioasă, cumva relevă cât de important este un brand pentru cultura noastră din toate punctele de vedere. Atât de mult asociem brandul „Adidas” cu bascheții, teneșii și toți pantofii de sport, încât în română, cuvântul „adidas” sau „adidași” la plural, anume, exact numele faimosului brand, e cuvântul care descrie pantofii de sport în general. La fel stau lucrurile și pentru cuvântul „aragaz”, spre exemplu și pentru multe alte substantive comune care au plecat de la a fi nume proprii pentru anumite branduri sau insituții. Aragaz vine de la rafinăria „Astra Română Gaz” și mai exact de la prescurtarea sa: A.R.Gaz. Cam la fel de intensă este amprenta pe care marca Adidas a lăsat-o pentru cultura noastră când vine vorba de adidași.

Este de nedisputat succesul Adidas pe piața adidașilor, dar la fel de de succes sunt și Nike și Puma, atât ca adidași damă, cât și ca adidași de bărbați, toată lumea căutând la un moment dat „adidași Nike damă” sau „adidași Nike bărbăți”. Totuși, povestea Adidas și Puma este fascinantă, mai ales când vine vorba de supremația lor peste adidașii de damă (vezi gama completa pe Emag.ro). Totul începe cu cei doi frați Dassler, amândoi pasionați de făcut pantofi. Cei doi frați au început să facă pantofi de sport împreună sub numele de Gebrüder Dassler Schuhfabrik sau Geda. Cei doi au avut un succes incredibil de răsunător, în ciuda perioadei belicoase din Europa din 1919. Pantofii lor de sport au fost un succes atât de puternic, încât au fost folosiți de atleți chiar la Jocurile Olimpice. Cu toate acestea, aceștia s-au despărțit, s-au certat și au continuat pe drumuri separate, dar ambele în industria pantofilor sport. Primul născut frate, Rudolf, a creat Ruda, de la Rudolf Dassler, dar a transformat-o mai târziu în Puma. Cel de-al doilea frate, Adolf, a creat Adidas, care este o combinație între Adolf și Dassles, Adi fiind porecla sa. Cei doi frați și-au împărțit fabricile și muncitorii de la vremea aceea și s-au transformat în giganții pe care îi cunoaștem astăzi.

Povestea Nike este încântătoare de asemenea, compania fiind pornită de către un atlet și antrenorul său, care a făcut prima pereche de încălțăminte de alergat Nike pentru atletul său. Numele de Nike vine de la zeița grecească a victoriei și bineînțeles, poate fi regăsit și în nume comune precum Nicolae sau Nicoleta care au aceleași rădăcini. Logo-ul Nike a fost creat de Carolyn Davidson în 1971, studentă la design grafic, fiind plătită 35 de dolari pentru acesta. Logo-ul este asemănător unei bife, dar este inspirat și de aripile zeiței Nike. Sloganul „Just Do It” este unul dintre cele mai recognoscibile și de succes sloganuri din toate timpurile pentru un brand și a fost creat de firma de publicitate Wieden and Kennedy, fiind inspirat de ultimele cuvinte ale unui pușcăriaș condamnat la sentința cu moartea.

Probabil că adidașii de damă și de bărbați pe care îi ai în picioare acum sunt fie Adidas, Puma sau Nike, acestea trei fiind cele mai cunoscute branduri pentru încălțămintea sport. Fiecare dintre cele trei branduri a început majoritar prin a face încălțăminte pentru atleți bărbăti, dar fiecare a reușit să aducă ceva nou și pentru adidașii de damă, pentru atletele de gen feminim și pentru cultura adidașilor pentur femei. Aceste branduri și-au pavat importanța în istoria și în cultura urbană prin creațiile lor și definesc până în ziua de astăzi ce înseamnă moda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *