Proiectele Erasmus+ derulate la Școala Gimnazială Decebal Cricău
În anul școlar 2018-2019, Școala Gimnazială Decebal Cricău beneficiază de cofinanțarea a trei proiecte europene Erasmus+ de către Uniunea Europeană.
Toate cele trei proiecte sunt, de fapt, parteneriate strategice finanțate prin Programul Erasmus+ și aprobate în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 2, runda 2018.
Titlul primului proiect este Science and kids, nr. 2018-1-IT02-KA229-048230_5. Proiectul are ca obiectiv principal dezvoltarea competențelor primare în cadrul învățământului preșcolar și primar. Acesta implică efectuarea a 3 mobilități sub forma activităților de formare a profesorilor (short-term joint staff training events) în Italia, Finlanda și Turcia.
Al doilea proiect se intitulează Play to learn, learn to play, nr. 2018-1-LT01-KA229-047004_2 și are ca scop conștientizarea potențialului jocului în vederea dezvoltării emoționale, a consolidării relațiilor interpersonale, a îmbunătății auto-exprimării și a dezvoltării competențelor cheie. Acesta presupune efectuarea a 5 mobilități sub forma activităților de formare (short-term joint staff training events) și a schimbului de elevi (short-term exchanges of groups of pupils) în Lituania, Italia, Turcia, Polonia și Grecia.
Cel de-al treilea proiect se numește Back to nature, further into the future, nr. 2018-1-UK01-KA229-047892_5, având ca scop dezvoltarea competențelor de predare prin integrarea activităților din natură în practica obișnuită. Proiectul implică derularea a 3 mobilități sub forma activităților de formare (short-term joint staff training events) în Italia, Turcia și Anglia.
Toate cele trei proiecte se vor desfășura pe durata a doi ani școlari, respectiv 2018 – 2019 și 2019 – 2020, integrându-se în curriculum-ul şcolii prin intermediul mai multor discipline de studiu.
Limba de comunicare este limba engleză, prin intermediul căreia elevii, dar și cadrele didactice participante, îşi vor perfecţiona abilităţile lingvistice.
Până în prezent, școala noastră a participat la activitatea de formare din Italia (Vittoria, Sicilia) în perioada 25 noiembrie – 1 decembrie 2018, fiind reprezentată de către trei cadre didactice: prof. director Blagu Ionela, prof. Corodeanu Marinela și prof. înv. primar Cupșan Lăcrămioara, coordonatorul proiectelor. Tema principală a acestei întâlniri a fost Learning outdoors – current trends in Europe (în cadrul proiectului Back to nature, further into the future). Pe lângă aceasta au mai fost abordate subiecte precum sistemele educaționale din România, Italia, Turcia și Anglia, proiectarea activităților outdoor, exemple concrete de activități în natură, asistențe la ore, schimb de bune practici, workshop cu materiale concepute de către psihologul școlar, evaluarea întâlnirii, dar și vizite de documentare.
Tot în acest an, școala noastră a participat la activitatea de formare din Lituania (Silute) în perioada 2 – 8 decembrie 2018 în cadrul proiectului Play to learn, learn to play. Cadrele didactice prezente la această activitate au fost prof. director Blagu Ionela, prof. Marian Cristea Marinela și prof. înv. primar Cupșan Lăcrămioara. În cadrul întâlnirii am participat la activități cu specific tradițional, jocuri tradiționale, asistențe la ore, activitați de predare, vizite de documentare, confecționarea păpușilor, a lumânărilor din ceară și participarea la seminarii de formare.
Prof. înv. primar Cupșan Lăcrămioara