Republica Moldova a inchis spatiul aerian

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a instituit „cod galben” de alertă teroristă, iar Parlamentul se va convoca pentru a institui stare de urgență. Toate instituțiile statului sunt în stare de alertă și a fost creat un centru de gestionare a crizei.

Totodată, SIS îndeamnă cetățenii la calm, să se informeze din surse oficiale, să evite informațiile neverificate și distribuirea acestora, precum și să respecte indicațiile ce vor parvini din partea Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale.

„Suntem în contact cu autoritățile din statele vecine și cu alți parteneri externi. În acest context, rugămintea mea către cetățeni este să fim cu toții înțelegători și pregătiți să ne ajutăm unii pe ceilalți”, a declarat Maia Sandu după ședința matinală a Consiliului Suprem de Securitate. În legătură cu miile de refugiați ucraineni care au format cozi la intrarea în Moldova, Maia Sandu a spus că „în acest moment suntem gata să acomodăm câteva zeci de mii de oameni”: „Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate. Mai multe curse din Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni”, a spus Maia Sandu.

Potrivit ei, toate instituțiile de forță sunt puse în alertă și a dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a preveni eventuale provocări: „Dragi cetățeni, toate instituțiile statului sunt în stare de alertă. Funcționează un centru de gestionare a crizei. Prioritatea noastră este în continuare securitatea oamenilor”, a spus șefa statului.

Consiliul Suprem de Securitate a dispus închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova, iar Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că va executa recomandarea. Spațiul aerian al Moldovei va fi închis începând cu ora 12:00, 24 februarie 2022. Cursele vor fi orientate spre alte aeroporturi.

Sursa dw.com