UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE, un eveniment istoric – de la proiect la stat national

Istoria este o disciplina reprezentativa, cu un statul important in planul de invatamant al Romaniei si la examenul de bacalaureat. Pentru “examenul maturitatii”, elevii claselor a XII-a au de pregatit capitole importante din istoria romanilor, care sunt abordate pe teme mai mari, de sinteza, dupa cum urmeaza:

  • Popoare si spatii istorice
  • Oameni, societatea si lumea ideilor
  • Statul si politica
  • Relatii internationale
  • Religia si viata religioasa
  • An aniversar in istoria romanilor

Din sarbatoare in sarbatoare!!!



Dupa ce anul trecut am avut bucuria de a sarbatori, impreuna, 100 de ani de la Marea Unirea de la Alba Iulia, iata ca, anul acesta, avem un alt prilej de celebrare a unui eveniment marcant din istoria poporului roman! Este vorba de implinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Romane, Moldova si Tara Romaneasca! In anul 1859, cele doua Principate Romane, s-au unit sub sceptrul unul singur domn roman, Alexandru Ioan Cuza. Acest eveniment ar trebui studiat mai in detaliu cu ocazia sedintelor de meditatie istorie bac. Avand in vedere ca ne aflam in an aniversar, este posibil ca unul dintre subiectele de examen sa vizeze unirea lui Cuza!

Trebuie sa retinem faptul ca, in acea perioada, miscarea unionista era extrem de activa, atat in tara, cat si in afara granitelor. Exilul intelectualitatii romane in occident a facut, practice, posibila lupta si propaganda pentru realizarea Principatelor Romane. Miscarile elitei intelectuale romane din Occident a suscitat atentia Marilor Puteri. Ca urmare a evenimentelor (razboiului ruso-turc din 1853-1856), a aparut sustinerea politica a unora dintre marile puteri si sprijinul acordat pentru indeplinirea idealurilor romanilor.

De la Tratatul de la Paris din 1856 la Unirea Principatelor Romane


unirea-principatelor-romane

Inainte de Unirea Principatelor de la 1859, Tratatul de la Paris, incheiat ca urmare a razboiului ruso-turc, a reafirmat autonomia Principatelor si le-a trecut sub garantia colectiva a celor sapte mari puteri, a prevazut revizuirea Regulamentelor Organice, in vigoare, inca, la acel moment, convocarea unor Adunari ad-hoc, prin care romanii sa fie consultati asupra viitoarei organizari politice a tarii lor.

In conditiile infrangerii Rusiei in Razboiul Crimeii, statutul international al Moldovei si Tarii Romanesti a devenit o problema de echilibru european. Importatoare de grane romanesti, Anglia dorea sa scoata circuitul cerealier de sub amenintarea interceptarii sale de catre Rusia, stapana a Deltei Dunarii, de indata ce interesele Petersburgului ar fi cerut-o. In acelasi timp, libertatea de navigatie pe Dunare si crearea unei zone-tampon durabile intre Rusia si Imperiul Otoman indreptau interesul marilor puteri europene asupra statutului Principatelor dunarene.

 

CITITI ARTICOLUL ORIGINAL DIRECT PE criteriul.ro