Viata Parintelui Cleopa

Parintele Cleopa a ramas in memoria poporului roman si a credinciosilor crestin-ortodocsi drept unul dintre cei mai mari duhovnici ai tarii noastre din secolul XX. Nascut in 1912 intr-o familie care respectat cu sfintenie oranduirile crestin ortodoxe, parintele Cleopa era unul dintre cei 10 copii ai familiei Ilie din satul botosanean Sulita, iar dintre cei 10 frati, cinci dintre ei au ales viata monahala.

 

Parintele Cleopa si fratele sau Vasile au facut primii pasi in viata monahala in anul 1929 intrand in obstie la Manastirea Sihastria din Neamt. In 1937 devine calugar la Manastire dupa ani de ucenicie.

 

In perioada regimului comunist, parintele Cleopa a fost arestat si eliberat la scurt timp dupa ce a fost anchetat timp de doar 5 zile pentru o predica rostita cu ocazia sarbatorii Sfintilor Constantin si Elena. Dupa acest episod, Parintele Cleopa se retrage pentru sase luni in munti si traieste intr-un bordei la circa 6 kilometri de manastire.

 

Devine staret al Manastirii Slatina din Suceava in vara anului 1949 fiind in acelasi timp indrumatorul si supraveghetorul vietii duhiovnicesti de la manastirile din zona: Manastirea Putna, Manastirea Moldovita, Manastirea Rasca, Manastirea Sihastria, Schitul Sihla si Schitul Raru.

 

Parintele Ilie Cleopa s-a retras inca o data in munti dupa o alta ancheta a Securitatii in care era acuzat de propaganda religioasa si a ramas acolo pana in anul 1954. In 1959 a urmat o noua retragere in Muntii Moldovei cauzata de persecutiile regimului comunist, Parintele Cleopa revenind la Manastirea Sihastria abia dupa cinci ani, insa ramane aici ca duhovnic vreme de 34 de ani.

 

In iarna anului 1998, Parintele Cleopa a trecut la cele vesnice dupa luni de zile in care isi prevestise sfarsitul. Marele duhovnic este inmormantat la Manastirea Sihastria, locul unde si-a gasit linistea peste patru decenii.

 

In anul 2005, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a facut public faptul ca are in vedere canonizarea Parintelui Cleopa si trecerea sa in calendar in randul sfintilor cu numele Cuviosul Cleopa de la Sihastria.

[sursa foto evz.ro]