Catedrala Sfantul Stefan din Ierusalim

Sfantul Stefan este unul dintre cei mai importanti sfinti ai lumii crestine, ramanand in istorie drept primul martir crestin ce si-a dat viata pentru credinta sa in Hristos. Este unul dintre ucenicii Mantuitorului, ce a asistat la faptele sale in decursul vietii. Din acest motiv, mai multe lacase de cult din lume ii poarta numele, una dintre ele fiind Catedrala Sfantul Stefan din Ierusalim.

 

Cladirea se afla intre Poarta Leilor supranumita „Poarta Sfantului Stefan” si Muntele Maslinilor in afara zidurilor vechiului oras Ierusalim. De altfel, zona pe care se afla Catedrala Sfantul Stefan este chiar locul unde Sfantul Stefan a fost omorat pentru credinta sa.

 

Catedrala Sfantul Stefan din Ierusalim a fost ridicata din ordinul imparatesei Evdochia in secolul al V-lea pentru a adaposti moastele Sfantului Stefan gasite in anul 415. Cladirea a fost daramata de cruciati in secolul XII. Pe ruinele celei vechi s-a construit insa o noua biserica in anul 1900.

 Interior Catedrala Sf Stefan Ierusalim

Credinciosii crestin-ortodocsi, dar si cei greco-catolici, il sarbatoresc pe acest mare sfant in ziua de 27 decembrie, in timp ce credinciosii crestinii romano-catolici, anglicani, reformati, evanghelici si unitarieni il sarbatoresc in ziua de 26 decembrie, cu o zi dupa Craciun.

 

Catedrala Sfantul Stefan din Ierusalim nu este una impunatoarea, iar interiorul poate parea lipsit de stralucirea altor mari edificii crestine. De altfel, o alta Catedrala a Sfantul Stefan exista in Viena fiind dedicata credinciosilor romano-catolici, aceasta fiind o cladire in stil romanic si gotic cu totul deosebita care atrage anual sute de mii de credinciosi si simpli turisti vrajiti de frumusetea ei.

 

Atat in tara noastra, cat si peste hotare, exista mai multe biserici si locase de cult crestine ce il au ca patron pe Sfantul Stefan, iar in Romania, multi crestini ii poarta numele. Mai exact, 276.406 de romani poarta numele de Stefan si isi sarbatoresc onomastica la 27 decembrie mergand la Biserica si asistand la slujba inchinata acestui mare Sfant.


[foto – crestinortodox.ro]