Sfanta Maria, o sarbatoare importanta a romanilor
Pe 8 septembrie an de an se sarbatoreste Sfanta Maria Mica, cunoscuta si drept Nasterea Maicii Domnului, in timp ce pe 15 august, in fiecare an, crestinii ortodocsi praznuiesc Sfanta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului.
Sfanta Maria este o sarbatoare importanta a crestinatatii
Sarbatoarea Sfintei Marii are o importanta deosebita in lumea crestinatatii.
Despre Sfanta Marie Mare se spune in popor ca este ziua cand se separa anotimpul cald de cel rece. In aceasta zi are loc o Sfanta Liturghie, apoi crestinii iau masa in familie. De Sfanta Marie Mica nu se spala rufe, dar nici nu se fac alte treburi gospodaresti.
In ziua de Sfanta Maria, potrivit traditiei, barbatii schimbau palaria cu caciula. De asemenea, de Sfanta Maria se interzice scaldatul in apa raurilor, dar si dormitul pe prispa casei, pentru ca aduce ghinion.
In seara dinaintea Sfintei Marii, pe 14 august, are loc o slujba numita Vecernia cu Litie. Sarbatoarea este mereu precedata de doua saptamani de post aspru.
De Sfanta Maria multi romani isi serbeaza onomastica
Peste 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica la 15 august, de Sfanta Maria Mare. Cele mai multe sunt femeile, adica peste 1,8 milioane. Cele mai frecvente nume sunt Maria, Mariana, Marinela si Mioara. Barbatii, peste 410.000 la numar, poarta cel mai adeasea nume ca Marian si Marin. Unele persoane isi serbeaza onomastica pe 8 septembrie, cand se sarbatoreste Sfanta Maria Mica.
Sfanta Fecioara Maria a fost instiintata de un inger ca va trece la cele vesnice. Legenda spune ca apostolii, care se aflau in zone diferite ale lumii au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la inmormantarea acesteia.
Apostolul Toma nu a fost prezent, ajungand cu o intarziere de trei zile. A cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta mainile Nascatoarei de Dumnezeu, dar intrand, l-a gasit gol. Se spune ca, dupa adormirea sa, Fecioara Maria a inviat si a fost luata in Imparatia Cerurilor.
Principala sarbatoare a Sfintei Maria, din 15 august, se cheama Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria, la romano-catolici, iar in bisericile ortodoxe Adormirea Maicii Domnului.