Matematica: o disciplina a stiintelor exacte responsabila cu formarea gandirii analitice
Matematica ocupa un loc de baza in stractura curriculara romaneasca, avand alocate, la gimnaziu, un numar saptamanal de 4 ore. La liceu, planul cadru prevede o diferentiere curricular, pe arii si specializari. Cel mai mare numar de ore le au liceenii specializarii mate-info, cu un numar de 4 ore in trunchiul comun si alte 1-2 ore rezultand din curriculum diferentiat si curriculumul la decizia scolii.
Trecand peste aceasta informatie de ordin pur administrativ, matematica, este prin excelenta, o disciplina apartinand grupului stiintelor exacte care studiaza relatiile cantitative, modele de structura, de schimbare si de spatiu. Prin natura sa, matematica ofera o posibilitate reala de investigare a structurilor abstracte definite in mod axiomatic, apeland la logica formala.
Etimologia cuvantului provine, evident, din limba greaca si poate intelesuri multiple, precum cele: de “invatare”, “studiu” ori “stiinta”.
Cu toate acestea, termenul provine in limba romana prin filiara latima, “ars mathematica” fiind considerata, in extenso, “arta stiintei”!
Matematica, ca disciplina a cunoscut, de-a lungul timpului, o evolutie spectaculoasa, aparuta pe fondul necesitatii de a efectua calcule cu aplicatie in varii domenii, precum comert, astronomie, fizica si chiar agricultura. Se poate afirma chiar ca matematica s-a dezvoltat si din nevoia stringenta de a masura terenuri agricole sau de a studia fenomene astronomice.
Ca un element de curiozitate, cel mai vechi calcul este cunoscut drept “osul din Islango”, care dateaza de acum mai bine de 20000 de ani. De asemenea, matematica si-a regasit o pozitie de top in diferite culturi clasice. Populatii antice, precum babilonienii, egiptenii, chinezii, dar si civilizatiile de pe Valea Indilui au apelat desea la cunostintele furnizate de catre “ars mathematica”
Meditatii matematica sau stiinta studiului in ziua de astazi
Matematica este gandita ca o disciplina care are un rol determinant in dezvoltarea gandirii critice si analitice, in formarii si cultivarea rationamentelor logice, dar si in dezvoltarea capacitatii de perceptie spatiala si de orientare in spatiu.
Desi este o stiinta cu un grad ridicat de abstractizare, disciplina poate deveni una placuta, iar invatarea extrem de facila. Asta cu ajutorul orelor de meditatii matematica, la domiciliul elevului sau nu, coroborate cu iscusinta si atenta indrumare a profesorului de meditatie sau a cadrului didactic de la clasa. In felul acesta, matematica se poate transforma, dintr-o disciplina greoaie, intr-una placuta, iar material de parcurs poate deveni, astfel, mult mai accesibila!
Dificultati intampinate de absolventii clasei de VIII-a
Apropierea cu pasi repezi a examenului de Evaluare Nationala trezeste o stare de tensiune si neliniste continua viitorilor absolventi de clasa a VIII-a. Geometrica, ca subdisciplina a matematicii, pare a fi cel mai greu de inteles. Si asta, in primul rand, din cauza diversitatii si gradului de dificultate ridicat al problemelor.
Siubiectul al III-a din cadrul Evaluarii Nationale este, in exclusivitate, orientat catre evaluarea cunostintelor de geometrie plana si in spatiu pe care elevii de scoala generala l-au dobandit pe parcursul celor 4 ani. Subiectul al III-lea este impartit, la randul sau, in doua subiecte mai mici, unul rezervat geometriei plane, iar celalalt, geometriei in spatiu. Ambele contin cate 3 subpuncte elaborate astfel incat gradul lor de dificultate sa creasca gradual.
Calculul de arii sau volume, determinarea distantei de la un punct la o dreapta si un subpunct de demonstrare a relatiei de paralelism sau perpendicularitate sunt principalele cerinte care evalueaza competentele si cunostintele asimilate la geometria in spatiu de catre elevii claselor a VIII-a.
De partea cealalta, algebra face obiectul evaluarii la primele doua subiecte. Elevii sunt solicitati sa efectueze diverse calcule elementare sau de nivel mediu, dar si sa fie capabili sa analizeze informatiile prezentate intr-un tabel, dar si sa reprezente grafic o functie.
Desi nu este o materie preferata a elevilor, matematica poate deveni, in timp, mult mai accesibila daca acestia stapanesc cateva trucuri de asimila mai usor notiunile elementare, atat in timpul orelor de curs, cat si in timpul sedintelor particulare de meditatii matematica.
https://www.linkedin.com/company/meditatii-orice-ro/