Ce trebuie sa stii pentru afacerea ta

Pandemia de coronavirus i-a determinat pe multi tineri sa se reorienteze profesional. In absenta unui loc de munca stabil sau in conditiile in care, pur si simplu, nu mai doresc sa devina „sclav la stapan”, multi tineri aleg calea activarii in calitate de antreprenor.  Aflati la inceput de drum, acestia au la dispozitie in definirea propriilor activitati o lista de coduri CAEN. Aparent banala, aceasta spune foarte multe despre sectorul si domeniul afacerii lor.

CAEN  nu reprezinta altceva decat un acronim: Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala. Astfel, un cod caen este de fapt o clasificare statistica nationala a activitatilor economice din tara noastra. Prin stabilirea de catre fiecare entitate a CAEN-ului cu care se opereaza se pot face statistici la nivel national cu privire la activitatea firmelor.

Ca regula generala, orice entitate  economica, firma mica, mare sau mijlocie, are un singur obiect principal de activitate caruia ii corespunde un singur cod CAEN. Acest cod se stabileste dinainte, prin actul constitutiv. Odata cu eliberarea certificatului de inmatriculare (care se elibereaza de catre ONRC), codul CAEN principal sunt tiparite pe certificat.  Atentie – daca pe langa activitatea principala identificata prin codul CAEN principal, entitatea decide sa desfasoare si alte activitati, ea va trebui sa mentioneze in actul constitutiv si codurile CAEN pentru activitati secundare. Spre deosebire de CAEN-ul principal, CAEN-urile secundare nu vor fi mentionate pe certificatul de inregistrare.

 

Selectarea codurilor CAEN corespunzatoare

Citeste cu atentie descrierea aferenta codului CAEN pe care il consideri ca fiind principal, deoarece este posibil ca detaliile furnizate sa  nu se potriveasca profilului tau de activitate si trebuie sa cauti un cod mai bun. Chiar exista unele restrictii legate de alegerea codului CAEN pentru unele categorii de activitati. De exemplu, exista o lista intreaga a activitatilor considerate interzise in unele categorii de agenti economici, de asemenea exista o lista privind activitatile economice pentru desfasurarea carora legea impune conditia obiectului unic de activitate.

 

Un cod CAEN ales se poate autoriza  prin depunerea unei declaratii de indeplinire a conditiilor de functionare prevazute de legislatia incidenta in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si muncii in locatiile destinate a se realiza. Asadar, se poate autoriza un singur un cod CAEN care exista deja in actul constitutiv!

 

Prin urmare, selectia codurilor CAEN este cea care te ajuta sa definesti mai bine activitatea propriei tale afaceri si sa previi legitimarea unei afaceri ilegale, de pe urma careia sa ai de suferit. Coul CAEN este primul impuls care arata clientilor si furnizorilor tai domeniul tau de activitate.