Crește piata PC-urilor in Europa: HP, in continuare lider

Performanța relativ slabă a segmentului de consum a fost compensată de puterea segmentului PC pentru companii, calculatoarele desktop crescând cu un ritm mai puternic decât laptopurile. HP, Lenovo și Dell au continuat să crească în trimestrul al treilea și au reprezentat împreună 67,1% din vânzările totale în Europa.

 

Laptop HP eMAG – cele mai tari oferte de Black Friday 2019!

 

Piața tradițională de PC în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) a crescut cu 3% în al treilea trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 18,8 milioane de unități vândute. Tranziția companiilor la Windows 10 a continuat să impulsioneze vânzările, care au crescut cu 9,4% în segmentul persoanelor juridice. Consumul persoanelor fizice a cunoscut o ușoară scădere, de circa 4%.

 

Laptop HP – ofertele de Black Friday 2018 eMAG

 

Piața calculatoarelor din Europa a crescut cu 3,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul unei scăderi ușoare a consumului în general, cel puțin în Vestul Europei. Și aici, segmentul aferent persoanelor fizice a scăzut cu 3,3%, dar scăderea a fost compensată de vânzările către persoane juridice, care au crescut cu 8,3%. Vânzările de desktop PC-uri au avut o creștere mai mare decât cele de laptopuri pentru al doilea trimestru consecutiv. Concret, o creștere de 8,2%, față de una de doar 8,1% în cazul laptopurilor.

 

În segmentul PC-urilor de consum, desktop PC-urile au avut un trimestru slab, cererea persoanelor fizice pentru astfel de echipamente fiind în scădere (spre deosebire de companii, care cumpără mai multe astfel de calculatoare). Nici măcar creșterea cererii pentru desktop PC-uri pentru gaming nu a putut opri tendința. Laptopurilor le-a fost ceva mai bine, acestea continuând să fie preferatele clienților persoane fizice. Toți retailerii de pe continent se așteaptă la creșteri mari ale vânzărilor în ultima parte a anului, odată cu campaniile de reduceri de Black Friday și Crăciun.

 

Consolidarea tradițională a pieței de PC a continuat, iar aportul celor trei principali producători a continuat să crească în cel de-al treilea trimestru. HP, Lenovo și Dell au reprezentat 67,1% din volumul total de vânzări, comparativ cu 63,7% în același trimestru al anului trecut.

 

HP își consolidează statutul de lider de piață în EMEA, cu o cotă de piață de 28,2% (o creștere interanuală de 1,6%). Producătorul american a înregistrat o creștere a vânzărilor de 9,2% în segmentul profesional, creștere sprijinită și de o creștere pe segmentul consumatorilor persoane fizice.

 

Laptop HP – oferte emag.ro

 

Locul 2 este ocupat de Lenovo (care cuprinde și Fujitsu), cu o cotă de piață de 25,3% (1,7% în plus față de anul trecut). Creșterea solidă a pieței a ajutat compania chineză să reducă din ecartul față de lider. Pe locul 3 este Dell, cu 13,1% din vânzări (în creștere cu 0,2%).