Cum diferentiezi piesele originale, de cele aftermarket si cele fabricate de catre producatori

Fie ca te-ai confruntat cu o defecțiune sau ca ai dorit sa aduci o imbunatatire motocicletei tale, ai fost nevoit, macar o data, sa achizitionezi o componenta pentru vehiculul tau pe doua roti.

Cu toate ca este perfect normal sa schimbi anumite piese la motocicleta ta, este important sa cunosti provenienta acestora, pentru a te asigura ca te indrepti catre solutii durabile, care vor justifica pe deplin investitia facuta.

Un mod foarte bun prin care poti clasifica componentele vehiculului tau, astfel incat sa te asiguri ca obtii cele mai bune rezultate, este în functie de provenienta lor si de producatorul care le-a conceput. In documentele de provenienta ale oricarei piese vei putea intalni, printre altele, un indicator de tipul OE, OEM sau AM, folosit pentru a arata tipul de producator care a realizat respectiva componenta.

Este important sa cunosti toate aceste aspecte minimale legate de componentele vehiculelor pe doua roti, pentru ca investitia pe care o realizezi sa nu se dovedeasca a fi un esec. Iata, pe scurt, cateva caracteristice ale celor trei tipuri de piese:

Piesele Original Equipment (OE)

Cunoscute si sub denumirea de piese de prim montaj, piese Genuine sau piese auto originale, acestea sunt elemente folosite de producatorul moto in procesul de asamblare a unui autoturism nou. Aceste piese nu sunt folosite doar la fabricarea propriu-zisa a masinii, fiind si comercializate pe piata si disponibile persoanelor care isi doresc un astfel de element de schimb. Din categoria lor fac parte si piesele Malossi, apartinand renumitului producator italian de componente si accesorii pentru motociclete si scutere.

Piesele pe care se regaseste mentiunea OE sunt fabricate, de regula, de o firma subcontractoare desemnata de producatorul moto, care va respecta in totalitate toate standardele de calitate impuse de constructorul respectivului model de motocicleta.

Pe ambalajul pieselor OE sunt inscriptionate, intotdeauna, logo-ul companiei care fabrica piesa (ex: Malossi) si cel al producatorului auto (de exemplu Piaggio).

De mentionat este ca producatorul pieselor are un contract de exclusivitate cu constructorul moto pentru fabricarea acestora si ca piesele sunt comercializate doar de catre producatorul moto.

Principalul motiv pentru care multi proprietari de motociclete aleg sa cumpere piese OE consta în faptul ca acestea sunt cele mai calitative elemente de schimb disponibile pe piata, durabilitatea lor fiind garantata în mod direct de insusi cel care le-a fabricat.

Un dezavantaj al acestor tipuri de piese este reprezentat de pret, care este mai mare decat in cazul altor categorii de elemente de schimb. Insa, pretul se rasfrange direct asupra calitatii si durata de viata a elementelor de schimb.

Original Equipment Manufacturer

Categoria OEM desemneaza piesele fabricate de producatori care pun la dispozitie constructorilor de motociclete elemente de schimb folosite chiar si pe linia de productie a motocicletelor.

Diferenta fata de produsele OE sta in faptul ca aceste piese sunt realizate de producatori care aveau deja dreptul de a le realiza, sunt comercializate sub brandul producatorului piesei, nu al constructorului de drept si pot fi vandute chiar si în afara retelei de distributie a constructorului titular, intrucat nu mai poate fi vorba despre un drept de exclusivitate.

Mai mult decat atat, piesele de schimb din aceasta categorie, cum ar fi unele piese Malossi, sunt si foarte usor de gasit, ele fiind disponibile deopotriva la furnizori specializati, magazine online, magazine fizice sau chiar si in stocul anumitor service-uri.

Piesele aftermarket

Piesele din aceasta categorie sunt realizate de catre producatori care au cumparat drepturile de productie de la cei care construiesc piesele OE si OEM si care comercializeaza elementele de schimb sub sigla proprie. Cu toate ca, de cele mai multe ori, piesele de schimb aftermaket nu sunt realizate de catre producatori consacrati ai industriei moto, acestea respecta toate standardele de calitate si de siguranta impuse de constructorii de motociclete, fiind omologate de catre autoritatile internationale si, de aceea, ele nu trebuie confundate cu piesele contrafacute.

Se deosebesc de celelalte categorii prin pretul mai mic si prin faptul ca pot asigura aceeasi durabilitate ca piesele OE sau OEM.

Pentru a evita piesele contrafacute, gen placute de frana pe care intentionezi sa le achizitionezi, este de preferat sa te informezi cu atentie si sa alegi acele produse care indeplinesc si respecta toate standardele de calitate reglementate international. Cauta cele mai bune oferte de preturi disponibile pe piata, eventual dealeri autorizati, si asigura-te ca iti procuri mereu piesele din surse de incredere, care pot garanta calitatea produselor comercializate!