De ce nu sunt permiși pantalonii scurți la muncă?

În perioada caniculară a anului, în care toți suntem afectați de căldură, felul în care ne îmbrăcăm la locul de muncă poate face temperaturile crescute puțin mai suportabile. Dar adevărul este că nu este bine văzut să mergi la muncă în pantaloni scurți vara.

 

Și aici ne referim în primul rând la bărbații care au un canon mai strict și mai puțin spațiu pentru a alege felul în care se îmbracă. În acest caz, femeile pot alege diferite articole de îmbrăcăminte, fie că sunt fuste, rochii sau pantaloni de diferite lungimi. Aceiași pantaloni scurți pe care i-ar putea purta o colegă în birou, nu ar fi bine văzuți dacă ar fi purtați de un bărbat.

 

Costumul și cravata care amintesc de uniforma școlară

 

Adevărul este că multe companii încă mai cred că a purta costum și cravată este un semn de educație și respect pentru clienții lor. De asemenea, consideră că se manifestă ca o companie mai serioasă dacă angajații săi poartă costume, ceea ce inspiră mai multă încredere în cei cu care are relații de afaceri. Și asta chiar dacă mulți dintre acești angajați nu lucrează în fața publicului sau nu părăsesc niciodată biroul.

 

Pantaloni scurți: eMAG

Nu toate costumele sunt la fel sau oferă o imagine bună, dar în multe cazuri se crede că, dacă angajatului i s-ar da libertate, imaginea prezentată ar fi și mai rea.

Cu utilizarea costumului, camasa și cravata, se caută să existe o anumită omogenitate, la fel ca atunci când se merge la școală în uniformă. Un sacou poate părea că face întotdeauna o impresie bună și nu marchează atât de multe diferențe sociale și economice.

 

Adevărul este că politica stilului casual de îmbrăcăminte nu este nici măcar impusă în toate companiile, dincolo de acea zi de vineri, casual friday, în care cravata este lăsată acasă și pantalonii tip chino și tricourile sunt norma. Vara, această estetică formală este încă menținută în multe companii.

 

Adevărul este că multe companii au multe de învățat despre modelul de afaceri din Statele Unite. Nu contează aspectul tău, ceea ce este apreciat acolo sunt rezultatele. Compania ta nu va fi mai serioasă pentru că angajații tăi poartă cravate, ci pentru că aceștia își îndeplinesc angajamentele, termenele limită, sunt punctuali în programările lor etc.

 

Motivele pentru care pantalonii scurți nu sunt bine văzuți

 

Este clar că nu toți angajații au același grad de responsabilitate. Când un angajat a decis să facă pasul și să meargă la muncă în pantaloni scurți, de multe ori a fost mustrat sau pur și simplu i s-a indicat că această îmbrăcăminte nu este potrivită. Potrivit pentru ce? Pentru a petrece opt ore cu clienții prin telefon sau e-mail?

 

Arătarea părului pe picioare nu oferă o imagine bună, dar există lucruri mult mai rele în uniformitatea acceptată în companie

 

În multe ocazii, cel care decide nu își părăsește biroul cu aer condiționat. Nu trebuie să călătorească și să își petreacă programul de muncă vizitând clienți sau desfășurând activități care țin de muncă în afara confortului sediului central.

 

Suferim mai ales atunci când trebuie să muncim în aer liber. Și oricât am călători cu mașina, nu se întâmplă ca în filme, să părăsim parcarea companiei și să parcăm la ușa locului în care mergem, fiind astfel constant feriți de căldură și la adăpostul aerului condiționat.

 

Adevărul este că pantalonii scurți sunt considerați prea informali. Nu trebuie neapărat să fie așa și există lucruri mult mai rele, fie că este vorba de un pantalon lung care atunci când te apleci pentru a face o treabă îți dezvăluie părți ale corpului pe care un client nu ar trebui să le cunoască sau un tricou scurt iar când te întinzi, lasă și ea să se vadă mai mult decât ar trebui. În acest caz, tipul de îmbrăcăminte nu este decisiv pentru a da un aspect mai mult sau mai puțin grav.

 

Pantalonii scurți arată ca un costum de baie sau un articol de îmbrăcăminte pentru sport, nu pentru afaceri. Adevărul este că există pantaloni scurți care pot fi perfecti pentru a lucra cu accesoriile potrivite pentru cămăși, polo sau pantofi de vară. Nu este vorba de a merge la birou în pantaloni scurți, șlapi și cămașă fără mâneci, ca și cum ai merge la plajă. Este suficient să mergi în orice magazin pentru a vedea că există pantaloni scurți mai formali, care ar fi perfecți.

 

Printre avantajele care ar putea fi obținute din utilizarea acestui tip de îmbrăcăminte se numără și economiile de energie, deoarece aerul condiționat ar putea fi setat la temperaturi mai ridicate. Acesta este motivul pentru care unele companii nu forțează utilizarea unei cravate vara.

 

Dar putem avea și un personal cu o stare de spirit mai bună. Nu este nimic mai rău care să ne constrângă decât căldura sufocantă, care poate provoca deja probleme de somn și concentrare. Hainele mai ușoare ajută la atenuarea acestei situații oarecum în rutina zilnică.