De ce se prefera in perioada sarbatorilor brazii artificiali

Este mai bine să ai un brad natural sau unul artificial de Sărbători? Dintotdeauna există și mereu vor exista două tabere, fiecare cu argumentele sale, mai mult sau mai puțin valide. Important, însă, este să iei decizia în deplină cunoștință de cauză.

 

Argumentele celor care utilizează brazi artificiali de Crăciun sunt următoarele:

Sunt mai durabili


Un brad artificial poate fi folosit pentru ani și ani la rând, fără a se deteriora și fără a-și pierde proprietățile, cu condiția să fie depozitat și manipulat corespunzător. Specialiștii afirmă, însă, că un brad artificial ar trebui folosit cel puțin șapte ani pentru a se justifica poluarea obținută din fabricarea sa, din transportul său și din impactul avut după ce a fost în cele din urmă aruncat la gunoi.

Un brad artificial înseamnă un brad natural mai puțin tăiat


Da și nu. Acest argument ar fi putut fi valabil cu ceva vreme în urmă, când vânzarea brazilor nu era foarte atent controlată și de multe ori ajungeau în piețe sau în diverse locuri de vânzare brazi tăiați abuziv și ilegal din pădure. În prezent, însă, majoritatea brazilor care ajung la vânzare sunt produși special pentru acest scop în pepiniere specializate și, de cele mai multe ori, pe teritoriul altor țări. Un brad crescut pentru Crăciun în pepinieră are nevoie de câțiva ani buni pentru a ajunge la maturitatea necesară unui brad pentru împodobit. În acești 5-7 ani, acești brazi produc oxigen și ajută la un mediu ambient mai sănătos. În cazul în care cererea de brazi naturali ar scădea, ar dispărea aceste pepiniere, deci și oxigenul produs de ele.

Bradul artificial înseamnă curățenie în casă


E adevărat. Un brad artificial de la Emag te va scuti de ace de brad peste tot prin casă uneori chiar și săptămâni după ce a trecut Crăciunul. Dar, pe de altă parte, un brad artificial nu miroase așa cum o face un brad natural, miros pe care cei mai mulți îl asociază cu Sărbătorile de Iarnă. Evident, există soluții: spray-uri artificiale cu miros de brad, care pot suplini mirosul natural de cetină al acestuia.

Bradul artificial este mai ieftin


E adevărat. Mai ales dacă procedăm așa cum am spus mai devreme: să-l folosim pentru câțiva ani la rând. Bradul natural cumpărat an de an este mult mai costisitor decât un brad artificial de calitate, bun, cumpărat o dată la cel puțin un cincinal.

Bradul artificial se poate recicla


Mai degrabă nu. 80% din tot plasticul produs vreodată nu a fost niciodată reciclat. E puțin probabil așadar ca bradul nostru artificial să fie reciclat vreodată. În plus, situația e tocmai invers: un brad natural e mai degrabă probabil să fie reciclat după folosire. Acesta poate fi folosit sub formă de rumeguș, ca strat protector pentru plante, îngrășământ natural sau materiale combustibile.