Se poate prelungi durata de viata a anvelopelor auto sau moto?

Anvelopele sunt adesea ignorate când vine vorba de întreținerea mașinilor noastre, asta deși sunt singurele puncte de contact ale mașinii cu șoseaua. Uneori din neglijență, alteori din ignoranță și adesea din dorința de a economisi câțiva bani, adevărul este că multe anvelope petrec mai mult timp decât ar trebui montate pe mașinile noastre, de multe ori în condiții care pun în pericol siguranța în timpul conducerii.

 

Aceasta este o eroare foarte frecventă a multor șoferi și nu este o eroare minoră. Trebuie să ne amintim că anvelopele sunt un punct vital în siguranța mașinii, deoarece sunt singurul punct de contact între sol și vehicul.

 

Banda de rulare este unul dintre principalii indicatori care ne arată că o anvelopă ajunge la sfârșitul vieții sale utile, deși, desigur, nu este singura. Există indicatoare pentru a verifica adâncimea benzii de rulare a anvelopelor, dar avem modalități mai ușoare de a face acest lucru.

Majoritatea anvelopelor de astăzi au indicatori de uzură, care sunt mici proeminențe în canalele principale ale benzii de rulare, care pot fi ușor găsite deoarece corespund literelor TWI găsite pe lateralul anvelopei. În momentul în care acești indicatori încep să intre în contact cu asfaltul, înseamnă că sunt deja foarte uzați și trebuie să-i schimbăm. O schimbare pe care trebuie să o facem nu numai din motive de siguranță, ci pentru că, din acel moment, este chiar și ilegal să continuăm să conducem cu aceste anvelope.

 

O modalitate foarte simplă de a măsura adâncimea benzii de rulare a anvelopei este cu o monedă de un euro (dacă avem la dispoziție). Procesul este după cum urmează: așezăm moneda de un euro pe desen și, dacă o parte a marginii aurii poate fi văzută în punctul în care am introdus moneda, este timpul să ne schimbăm anvelopele. Atat de simplu.

 

Durata de viață a anvelopelor depinde de mulți factori, începând cu compoziția anvelopelor în sine. O anvelopă performantă al cărei obiectiv este de a maximiza aderența în condusul sportiv nu este același lucru cu una care durează mai mult, dar nu va avea un comportament sportiv. Chiar și așa, indiferent de tipul de  anvelope, șoferii le pot influența semnificativ durata de funcționare optimă. Extinderea duratei de viață a anvelopelor noastre este posibilă dacă luăm în considerare câteva sfaturi:

Mențineți presiunea corectă

Presiunea este unul dintre factorii cheie care afectează uzura anvelopelor, provocând chiar uzură neuniformă. Presiunea excesivă va determina o uzură mai mare a părții centrale a anvelopei, pe lângă reducerea suprafeței de contact cu asfaltul și, prin urmare, reducerea aderenței. Același lucru se întâmplă dacă avem o presiune prea mică, ceea ce va cauza o uzură neuniformă (de această dată pe exteriorul anvelopei) și va reduce suprafața de contact. Mai mult decat atat, evitați să conduceți cu viteză mare, indiferent ca detineti o motocicleta precum Yamaha Mt 07, Suzuki sau o Kawasaki!

Evitați accelerarea și frânarea bruscă

Alături de presiunea în anvelope, stilul de condus este unul dintre principalii factori care afectează durata de viață a componentelor importante, si aici vorbim de piese scutere  moto sau piese auto, implicit durata de viata a anvelopelor, de iarna sau de vara. Acest tip de comportament produce o uzură mai mare a benzii de rulare prin creșterea forțelor și a torsiunilor în anvelopă, ceea ce la rândul său determină o creștere a temperaturii și degradarea ulterioară a cauciucului. Prin urmare, dacă sunteți unul dintre cei cărora le place să accelereze și să frâneze în ultimul moment, anvelopele dvs. vor arăta asta.