Duci motocicleta la service sau o repari singuri. Sfaturi pretioase pentru cei care dispun de manuale reparatii a motocicletelor

Odata cu debutul noului sezon moto, foarte multi rideri amatori de senzatii tari pe doua roti isi pun intrebarea daca este cazul sa faca o vizita la service cu motocicleta, in vederea efectuarii unor reparatii de rutina, sau o pot repara singuri. Ce-i drept, noile manuale reparatii, disponibile acum si online, intr-un mod absolut gratuit, ofera toate detaliile de care orice motociclist amator ar avea nevoie pentru a sti, de pilda, cum sa schimbe lanturile sau sa inlocuiasca pinioanele, ori sa faca schimbul uleiului moto si a filltrelor aferente.

Mai mult ca sigur, decizia depinde de mai multi factori, printre care se numara dibacia persoanei care detine o motocicleta si s-ar incumeta sa realizeze o astfel de interventie, si, de ce nu, de gasirea unui atelier de incredere.

Un atelier bun, de incredere, are mecanici buni, instruiti, si unelte potrivite, in raport cu fiecare situatie de defectiune frecvent intalnita.

In schimb, un atelier slab cotat dispune, in general, de ustensile invechite, rudimentare, dar si de mecanici nepriceputi. Asa, decat sa te trezesti cu motocicleta stricata si o multime de bani cheltuiti in van, mai bine te-ai putea preocupa sa citesti ghidul unor manule reparatii, care contin informatii complete, redactate chiar de catre experti de marca ai marilor scuderii moto.

Usor de citit!

Continutul unui manual reparatii este mai usor de citit, parcurs si inteles decat ti-ai putea inchipui initial. Si asta, in primul rand, datorita faptului ca informatia este prezentata structurat, scurt si concis, fiind concepute, raportandu-se la gradul de intelegere si cunoastinte ale non-specialistilor.

Apoi, alternanta dintre mai multe tipuri de informatie iti mentin in permanenta tintita atentia asupra continutului, astfel incat nu te vei indura, atata de usor, sa o lasi din mana.

De exemplu, printre 2-3 reguli de montaj si cateva informatii de natura tehnica, cum ar fi procedura de inlocuire a kit-ului de ambreiaj, sau a unui cablu ambreiaj, se regasesc numeroase imagini ilustrative, care sa te ghideze mai bine cum sa realizezi operatiunile mai usor, din punct de vedere tehnic.

Traduceri bine realizate

Uneori, poate ai oascilat asupra faptului de a apela la niste manuale reparatii, disponibile online: manuale-reparatie.eu, gratuit, mergand pe premiza ca ce este gratis este prost facut. Si nu este deloc asa, mai ales ca manualele sunt redactate sunt supravegherea marilor producatori de motociclete si sub egida inginerilor de renume ai acestora.

In unele cazuri nefericite, din pacate, continutului manualului poate fi tradus intr-un mod mai putin ciudat, in limba romana. Dar, nici acest argument contra nu ar trebui sa starneasca un impediment, pentru tine, micule mecanic, mai ales daca detii ceva cunostinte solide de limba engleza.

Versiunea oficiala, cea in limba engleza, a manualelor reparatii pentru motociclete este cea mai sigura, intrucat contin informatiile originale, neviciate de vreo traducere defectuoasa sau de adaptarea gresita a intelesului unor termeni din engleza in limba romana.

Concluzia?

Da, merita sa duci motocicleta la service, daca esti, din fire, o persoana mai comoda, careia nu ii place sa se chinuie cu munca de mecanic. In plus, daca  dispui de un service de incredere, primul impuls pe care ti l-as sugera ar fi sa apelezi la profesionalismul acelui service.

De asemenea, merita sa duci motocicleta la un service si in conditiile in care te afli la inceput de drum in ceea ce priveste partea mecanica a vehiculelor de doua roti. Si asta pentru un singur motiv! Chiar trebuie sa iti aloci ceva timp pentru a te familiariza cu tot ce scrie acolo. Daca esti la nivel intermediar, te poate plictisi prima parte, dar inca poti afla lucruri despre zone ale mecanicii pe care inca nu le cunosti.

Asadar, in functie de experienta ta, nivelul de informatie strict utila de care ai nevoie pentru a realiza corect operatiunile minore, este optiunea ta sa alegi daca duci motocicleta la un service sau te hotarasti ca este mai bine sa o repari singur.