Filtru aer: o componenta la mare cautare in vara aceasta!

La munte, la mare, sau pe taramuri mirifice inca neexploatate de catre colegii tai de breasla? Toate acestea sunt principalele ingrediente care te vor ajuta sa iti traiesti viata la maxim. Si, mai ales, sa beneficiezi de o vara de neuitat, in care noptile albe sa fie șa ele acasa.

Lumea este intr-o continua schimbare, iar tehnologia te ajuta sa fii mai aproape de a-ti indeplini propriile vise.

De ce un filtru de aer?

Praful din aer poate scurta viata motorului cu 5000 km sau poate chiar mai mult. O cursa cu motocicleta prin foarte mult praf ar distruge filtrul de aer original cam in 500 de km sau mai putin (depinde de conditiile de praf). Am putea spune ca schimbatul filtrului de aer cu un filtru profesional este mult mai important chiar decat schimbatul uleiului motorului.
Majoritatea motocicletelor au standard filtru aer de hartie. Inlocuiti neaparat acest filtru din moment ce conduceti prin praf (oricum dupa schimbarea acestuia cu un filtru adecvat nu veti fi nevoit sa mai schimbati filtru prea curand). Plus ca daca filtrul de hartie se uda nu este deloc bine, structura acestuia nemaifiind la fel.

Puteti gasi o multime de filtre de aer din burete/spuma care se potrivesc modelului vostru de motocicleta.

Filtre de aer din burete

Filtrele de aer din burete sunt printre cele mai populare componente moto la mare cautare in perioada de vara.

Filtrul din burete am putea spune ca este cel mai bun filtru in offroad. Unele persoane folosesc aerul comprimat pentru a curata particulele de praf.

Nu se recomanda, insa, acest lucru deorece este posibil sa dintrugi structura filtrului, iar praful va ajunge in motor.

Alte persoane folosesc anumiti solventi (benzina de exemplu ) pentru curatarea filtrului de aer.

Producatorii acestor filtre nu recomanda acest lucru deoarece, la fel ca in cazul aerului comprimat, se poate distruge structura filtrului.

Cel mai indicat este sa cumpari solutie speciala pentru intretinerea filtrului de aer, nu este foarte scumpa, iar viata filtrului va fi prelungita mult.

Kitul contine un spray cu care se puverizeaza filtrul, iar apoi se spala cu apa si se poate utiliza si detergent de vase. Dupa spalari multiple filtrul este ca nou. Apoi filtrul se pune la uscat. Dupa ce s-a uscat trebuie neaparat dat cu ulei special de filtru (nu ulei de motor sau alte uleiuri).

Niciodata sa nu folosi filtrul din burete fara sa-l dati cu ulei.
Spray-ul cu ulei se gaseste in kitul de intretinere. Pulverizeaza cu spray bine pe toata suprafata si in interior si exterior, maseaza putin filtrul iar apoi stoarce orice exces de ulei. Utilizarea excesiva a uleiului asupra filtrului poate reduce performatele motorului.

Filtrele tip K&N

Filtrele K&N sunt cel de-al doilea tip de filtre aer utilizate. Testele au aratat ca fitrele K&N permit unor particule de praf (nu foarte multe) sa treaca atunci cand acestea sunt curate/noi, dar acesta nu ar fi un motiv sa nu le folositi. Dupa ce s-a asezat putin praf pe ele acestea sunt destul de bune. Filtrele din burete sunt mai bune decat K&N, din ce am testat insa nu cu mult.

Filtrele K&N tind sa permita unui debit mult mai mare de aer sa treaca prin ele, astfel vei obtine cea mai buna performanta. Cel mai bun mod pentru a  intretine filtrele K&N  este sa folosesti kitul acestora de intretine si sa urmezi instructiunile. Filtrele K&N pot crea probleme motorului daca acestea nu sunt montate corect.

Ele trebuie sa fie etanse si sa nu permita aerului nefiltrat sa intre pe la baza.
Totusi filtrul din spuma/burete ar fi cea mai buna alegere daca ajunge cumva namol/apa in camera filtrului de aer si filtrul se uda.

Nu neglija niciodata filtrele de aer profesionale, care ajuta la o filtrare eficienta a particulelor de praf.