Istoria ceasurilor, pe scurt
În ziua de azi, să știi cât e ora este ceva foarte ușor. Multitudinea de ceasuri existente, de la cle mai simple la cele mai complexe, cu modele clasice sau extrem de originale, ne oferă de a ști în ce oră din zi suntem. Dar v-ați întrebat vreodată cum arăta primul ceas, pana la cele mai moderne, și când a fost inventat primul ceas?
Ceasul solar, primul ceas din istorie
Civilizațiile antice măsurau trecerea timpului în funcție de trecerea zilei și a ciclurilor lunare. De aceea, cu aproximativ 3000 de ani înainte de Hristos, a fost inventat ceasul solar sau cadranul solar, folosit pentru prima dată de egipteni și chinezi. Funcționarea sa se bazează pe umbra pe care un gnomon (indicator triunghiular) o aruncă pe o scară marcată pe suprafața ceasului pentru a indica poziția soarelui.
Clepsidra sau ceasul cu apă
Al doilea ceas din istorie. Este un recipient care a fost umplut cu apă, care era evacuată printr-o mică gaură și debitul său era măsurat prin semne făcute la interior care indicau trecerea timpului.
Clepsidra cu nisip
Nu se știe cine a inventat-o, dar printre primele înregistrări ale sale se află o carte din 1393 care oferea instrucțiuni pentru pregătirea nisipului pentru clepsidră. Le folosim în continuare în jocuri de societate sau ca obiecte decorative.
Ceasul mecanic
În jurul anului 1000, în mănăstiri au fost inventate mecanisme care îi ajutau pe călugări să măsoare cu precizie timpii pentru rugăciunile lor. Primele ceasuri mecanice au fost activate de greutăți atârnate de cilindri și pârghii. Ceasurile mecanice cu limbi care se mișcau încet prin acțiunea angrenajului au apărut în jurul anului 1300.
Ceasul cu pendul
A fost inventat în 1657 de matematicianul olandez Christiaan Huygens și constă dintr-un mecanism în care mișcarea oscilantă a unui pendul activează angrenajele interne care fac să se întoarcă limbile ceasului. Odată cu acesta, a apărut un nou standard în precizia ceasurilor. Au aparut chiar si ceasurile de perete, cu pendul si nu numai.
Ceasul electric
În 1840, Alexander Brain a construit primul ceas de încredere a cărui funcționare a fost printr-un electromagnet. Electricitatea generată cu plăci uriașe de cupru și zinc a făcut ca ceasul să funcționeze.
Ceasul de mână
Patek Philippe este creditat ca fiind creatorul ceasului de mână în secolul al XIX-lea. Primele ceasuri de mână au fost făcute pentru femei; Apoi, în jurul anului 1880, a apărut nevoia ca militarii și piloții să le folosească și ei, de vreme ce până atunci erau nevoiți să scoată ceasul din buzunar pentru a vedea ora. Ceasurile de mână au început să fie produse în masă după primul război mondial.
Ceasul cu cuarț
Prima încercare de ceas cu cuarț a fost făcută de americanul Warren Marrisson în 1929, care a folosit cristale de cuarț și le-a transformat oscilațiile într-un curent de frecvență care a pus în mișcare limbile unui ceas. Dar până în 1969 nu a început producția de masă a acestor ceasuri.
Ceasul atomic
Creat în 1949 de fizicienii de la Institutul Național de Standarde și Tehnologie al Statelor Unite (NIST), funcționarea sa se bazează pe calculul timpului în care durează schimbările de energie din atomi. Este folosit de comunitatea științifică care trebuie să măsoare fenomenele în milionimi de secundă. Este cel mai precis dintre toate ceasurile care există până acum.
VEZI: Ceasuri barbatesti si cum sa alegi cel mai inspirat model pentru barbati!
Ceasul digital
În 1970 s-a născut ceasul digital. Avea un ecran întunecat cu puncte LED care se aprindeau și indicau timpul prin simpla apăsare a unui buton. A început să fie comercializat de compania americană Hamilton, dar în curând asiaticii au preluat conducerea și au început să producă ceasuri digitale cu alte aplicații precum cronometru și calculator.
Ceasul inteligent sau smartwatch-ul
Primul smartwatch ca atare a apărut în 2000, avea un sistem Linux, RAM și Bluetooth. De acolo au evoluat încorporând funcții mai complexe și astăzi sunt ca niște computere mici, capabile să navigheze pe internet și să efectueze apeluri, printre multe altele!