Istoria și alte lucruri interesante despre espadrile damă

Espadrilele sunt unele dintre încălțările de vară preferate ale doamnelor și domnișoarelor. Sunt confortabile, au un aer boem și chic și se potrivesc atât pantalonilor scurți și blugilor, cât și fustelor sau rochiilor.

Ce înseamnă espadrile?

Espadrille în franceză sau alpargatas în spaniolă, o pereche de espadrile damă sunt încălțări cu talpa din iută sau decorată cu iută, sau frânghie împletită fabricată din plante uscate sau material textil. De obicei, sunt cu talpă dreaptă, cu platformă sau wedge, cu o talpă flexibilă protejată cu cauciuc.

Cuvântul espadrile provine din limba franceză, dar este un derivat al cuvântului espardenya din limba occitană, o limbă vorbită în partea de sud a Franței, în Italia de nord-vest, în Spania de nord și în Monaco. Se referă la o pereche de încălțări realizate din fibră dură folosită și pentru realizarea frânghiei.

Au espadrilele origine spaniolă?

Espadrilele sunt de origine din Spania. Au fost pentru prima oară descoperite în Occitania și Catalonia, în zonele Pirineilor, la granița dintre Spania și Franța. Espadrilele au fost, de asemenea, încălțările tradiționale de dans ale Cataloniei și au avut o contribuție în cultura Țării Bascilor de când soldații Regelui de Aragon le purtau și ei.

Cine a inventat espadrilele?

Primele perechi de espadrile sunt considerate a fi cele din regiunea occitană din Franța, prin secolul al 13-lea. Au fost, ulterior, făcute populare de către designerul Yves Saint Laurent care căuta o modalitate de a regândi talpa wedge, iar viziunea sa de atunci a devenit extrem de populare și se poartă inclusiv în zilele de azi.

Sunt espadrilele la modă?

Bineînțeles că vom purta espadrile damă sau mocasini, doar în sezoanele calde, când ieșim la plimbare, la plajă sau la cumpărături, pentru că sunt realizate din materiale textile subțiri și au un aspect mai casual. Exisă și modele mai îndrăznețe care ar putea, cumva, să fie asortate unor ținute mai elegante, dar și modele de ghetuțe sau pantofi cu accente de iută. Cu toate acestea, espadrilele sunt un tip de încălțări pe care orice femeie ar trebui să le aibă în garderobă. Se vând, mai cu seamă, în fiecare primăvară și vară și pot să aibă barete, pot avea vârful deschis sau închis, pot avea șnururi de prins în jurul gleznei, pot fi tip papuc sau tip sanda. Materialele din care sunt realizate sunt și ele diverse. Majoritatea sunt din material textil, dar pot fi și din piele ecologică, piele, piele întoarsă, pot fi complet din iută sau rafie. Pot avea diverse broderii sau modele, imprimeuri sau mărgele, ștrasuri sau elemente decorative care să le schimbe aspectul și să le facă mai boeme sau mai chic și stilate.

Cauta pe emag espadrile dama, emag iti sta la dispozitie – avem si haine!


Indiferent de modelul și culoare pe care o alegeți, este bine să aveți cel puțin o pereche de espardrile damă pe care să o asortați la diverse ținute de vară, la rochii fluide, fuste înflorate sau din blug, pantaloni palazzo, pantaloni scurți tip paperbag, pantaloni din in. De asemenea, espadrilele merg foarte bine cu cămăși lejere, cu diverse imprimeuri.