Masina de spalat vase: de ce ai nevoie de una si cum sa ti-o alegi

De câte ori nu te-ai surprins în timpul celei mai neatractive sarcini din bucătărie – spălatul vaselor – gândindu-te: ”Abia aștept să-mi cumpăr o mașină de spălat vase și să scap de acest chin”? Eu, unul, sigur am făcut-o de multe ori. Spălatul vaselor nu este în top 1 milion de lucruri preferate, dacă ar fi să fac un clasament. Aș face oricând schimb cu orice altă activitate, dacă aș avea de ales.

 

Când te muți în casă nouă sau nu, o mașină de spălat vase este mereu pe lista de achiziții. Dovada faptului că multă lume gândește așa este că acest produs este la tot mai mare căutare, iar vânzările de astfel de electrocasnice cresc de la an la an. Iar discuțiile ajung de la ”Speli tu vasele azi?” la ”Ai pornit mașina de spălat vase?”.

 

Investiția inițială într-un astfel de electrocasnic s-ar putea să sperie pe mulți. O mașină de spălat vase bună costă cel puțin 1000 de lei. Dar investiția merită fiecare bănuț. O să vezi în timp asta. Fie și numai pentru timpul, apa și banii economisiți astfel.

 

Ai nevoie de argumente? Uite câteva avantaje pe care le are o mașină de spălat vase:

 

  • E ușor și sigur de folosit de persoane de toate vârstele
  • Dupa folosire, vasele sunt strălucitor de curate și perfect igienizate
  • Consum redus de apă, detergent și curent electric

 

Mașina de spălat vase te va ajuta să faci economie de timp (câteva ore bune săptămânal). Cu cât ai o familie mai numeroasă, cu atât mai utilă îți este mașina de spălat vase. Investiția inițială o vei amortiza, astfel, în câteva luni, dacă ești de părere că ”timpul înseamnă bani” și că în timpul economisit poți face lucruri mult mai utile decât să freci farfurii sub jetul de apă.

În plus, mașina de spălat vase este mai eficientă decât tine la spălarea vaselor, indiferent cât de mult te-ai perfecționat de-a lungul timpului. Mașina de spălat vase spală la temperaturi de 70 de grade Celsius, considerabil mai mari decât poți tu suporta la robinet. Temperaturi mai mari înseamnă o curățare mai bună a murdărei și grăsimilor, ca să nu mai vorbim de eliminarea bacteriilor.

 

Economia de apă este un alt aspect important și un alt avantaj al mașinii de spălat vase. Mașina de spălat vase folosește cu cel puțin 33% mai puțină apă decât ai folosi tu, la spălarea aceleiași cantități de apă.

 

Cum alegi, însă, o mașină de spălat potrivită pentru tine? Dacă prețul nu este singurul criteriu, ai opțiuni nenumărate. Pentru că nevoile și gusturile diferă de la om la om, cei mai mulți producători de mașini de spălat vase au în gamă mai multe tipuri, pentru a satisface o cât mai largă paletă de cumpărători.

 

Mașinile de spălat vase pot fi: compacte (standard) sau încorporabile și semiîncorporabile. Primele sunt mașinile de spălat vase care pot fi așezate oriunde în casă (bucătărie, hol, debara, pe blatul din bucătărie etc), cu condiția să ai țevile pentru racordare și pentru scurgere la îndemână, precum și o priză în apropiere.

 

 

Mașinile de spălat vase compacte sunt și ele de mai multe modele și dimensiuni, pentru a se potrivi în orice casă. Astfel, ai posibilitatea de a-ți cumpăra o mașină de spălat vase de mici dimensiuni, pe care, în lipsa altei variante, o poți monta și deasupra blatului de bucătărie sau pe un dulap.

 

Cei mai mulți iau în calcul montarea unei mașini de spălat vase în bucătărie încă dinainte de a începe mobilarea acesteia. Astfel, fiind inclusă în plan, mașina de spălat vase încorporabilă sau semiîncorporabilă devine o variantă preferată de cei mai organizați dintre noi. Aceasta se deosebește de mașina de spălat compactă prin faptul că se încastrează și este ”ascunsă” în mobilier.

 

În funcție de tipul mobilei de bucătărie și de preferințele personale poți opta pentru o mașină de spălat vase care se încastrează total, adică una complet încorporabilă, sau pentru una care se încastrează parțial în mobilier, adică o mașină de spălat vase semiîncorporabilă. De regulă, cele mai multe dintre mașinile de spălat vase au dimensiuni care variază între 45 cm și 60 cm. Dacă nu ai o familie numeroasă și nici foarte mult spațiu în apartament, optează pentru o mașină mai mică. Spațiul de încărcare este suficient de mare cât pentru vasele pe care două persoane le pot aduna într-o singură zi.

 

La câte grade spală o mașină vasele?

În principiu aceasta este temperatura apei pentru cele mai comune trei tipuri de spălare:

 

  • Spălarea economică se face la 50 grade C;
  • Spălarea rapidă se face la 60 grade C;
  • Spălarea intensivă se face la 70 grade C și este suficient de puternică pentru a îndepărta urmele de murdărie dificilă de pe vase, oale și tigăi.
  • Programul de spălare rapidă durează în medie o oră, iar cel intensiv ajunge și până la trei ore.