Releu incarcare moto: componenta primordiala pentru a mentine autonomia bateriei

Este vara, soare, iar tentatia pentru a placa intr-un concediu de neuitat inca domneste in gandurile tale! Daca vara aceasta iti propui sa iesi din tipare, ei bine, incearca si marea aventura a vietii tale, calatorind catre mare sau catre pantele virajate ale varfurilor semete ale muntilor patriei cu o motocicleta ultimul racnet!

In afara de caii putere si de functionarea impecabila a motorului si de aderenta optima a pneurilor, in bunul mers al unei motocicletei, autonomia bateriei joaca un rol primordial. Chiar daca performantele acumulatorilor unei motociclete tin pasul cu marile inovatii tehnologice si au inregistrat, pe aceasta cale, imbunatatiri notabile, expertii moto ne sfatuiesc, insa, sa acordam o atentie sporita si sursei care ajuta la mentinerea tensiunii si a energiei. De aceea, un releu de incarcare nou va fi mult mai performant decat cel care prezinta urme vizibile de uzura.

Releu de incarcare regleaza tensiunea

Dupa cum ii zice si numele, un releu incarcare sau regulator de incarcare, este o componenta esentiala pentru viata si functionarea motorului cu o functie precisa: aceea de a regla tensiunea pe rotor, pentru ca la iesire bateria sa aiba o tensiune constanta!

Mai exact, un releu de incarcare mentine o tensiune constanta intre 12.7 si 14.7 volti. Din punct de vedere mecanic, viteza de rotire a motorului influenteaza, in mod direct, viteza de rotire a alternatorului si, implicit, viteza de variatie a fluxului magnetic si, deci, tensiunea furnizata de catre catre alternator.

In aceste conditii, un releu incarcare are functia de a asigura micsorarea tensiunii induse in rotorul alternatorului, prin scaderea acesteia pe masura ce turatia alternatorului creste.

 

Tensiunea se poate masura foarte usor

Daca detii cunostinte minime de mecanica, nu este nevoie sa apelezi la un tehnician pentru a verifica buna functionare a unui releu incarcare a unei motociclete. Este suficient sa detii un voltmetru pentru a stabili, cu exactitate, tensiunea la sursa.

Mai intai, se masoara tensiunea la bornele bateriei, avand motorul inchis. O tensiune mai mica decat parametrii optimi poate semnala doar o stare de neincarcare datorita unui posibil repaus prelungit si nu neaparat o defectiune majora la nivelul sistemului electric. Dupa accea, se masoara tesiunea si atunci cand motorul se afla in functiune.

Daca totusi se constata o degradarea avansata a releului de incarcarea, achizitia unei piese originale se poate face si prin intermediul dealerilor autorizati. Unimotors.ro se afla printre comerciantii de top de componente moto de prima mana. Expertii sai comercializeaza, cu ajutorul magazinului virtual, o gama bogata si completa de sortimente de relee de incarcare pentru marci de motociclete renumite precum Piaggio, Yamaha sau Suzuki.

Ca o concluzie, data fiind importanta unui releu de incarcare pentru asigurarea unei tensiuni constante la sursa, aceasta piesa moto este considerata, de catre foarte multi specialisti, o componenta primordiala care contribuie la mentinerea permanenta a autonomiei constante a bateriei moto.