10 Lucruri neștiute despre fațetele dentare

Dacă te-ai gândit vreodată să optezi pentru aplicare unor fațete dentarefoițe fine din porțelan aplicate permanent pe suprafața dinților pentru a ascunde imperfecțiunea unui dinte (culoarea, forma sau poziția) – iată câteva aspecte pe care trebuie să le știi despre această intervenție stomatologică.

  1. Trebuie să alegi un medic stomatolog cu experiență, care să îți prezinte cazurile anterioare și ale căror rezultate să fie pe placul tău. Dincolo de o procedură estetică, este o intervenție stomatologică destul de complexă, de aceea trebuie să te asiguri că ai ales cel mai bun medic stomatolog pentru tine.
  2. Fațetele dentare nu sunt obligatorii, sunt o opțiune. Dacă nu ești mulțumit de aspectul zâmbetului tău sau a anumitor dinți sau îți dorești un zâmbet alb permanent, fațetele pot fi o opțiune. Medicii stomatologi le recomandă și pentru a corecta anumite probleme, precum dinți ușor nealiniați sau care nu mai pot fi albiți.
  3. Același zâmbet nu se potrivește tuturor. Zâmbetul trebuie să fie personalizat. Foarte mulți pacienți știu deja cum ar trebui să arate zâmbetul lor, încă dinainte de a vizita cabinetul stomatologic. Însă la fel ca o coafură, nici zâmbetul acesta nu se potrivește tuturor.

Specialiștii Dentocalm (https://dentocalm.ro) nu reproduc un zâmbet dorit de pacient dacă acel zâmbet nu i se potrivește. Zâmbetul trebuie să fie în perfectă armonie cu fața pacientului, de aceea personalul instruit de la clinică se asigură că zâmbetul realizat pentru fiecare pacient este în funcție de trăsături, culoarea dinților, preferințe, etc.

 

  1. Nu este nevoie să îți pui fațete dentare pe toți dinții. Fațetele dentare pot fi aplicate pe un singur dinte, pe un set de dinți sau pe toți dinții, în funcție de nevoile tale și de buget. Aspectul zâmbetului poate fi schimbat complet și dacă optezi pentru aplicarea fațetelor doar pe dinții frontali, însă acest aspect presupune ca ceilalți dinți să fie într-o stare perfectă, astfel încât să nu existe nicio diferență.
  2. Alegerea nuanței este adesea dificilă. Pacienții își doresc întotdeauna ca dinții să arate natural, dar să fie și cât mai albi. Pentru a găsi nuanța perfectă și a evita aspectul de dinți falși, prea albi, medicul stomatolog analizează foarte bine nuanța pielii pacientului și creează o nuanță de alb personalizată, pentru ca noul zâmbet să fie în deplină armonie cu aspectul acestuia.
  3. După ce stabilești toate detaliile legate de aspect și funcționalitate cu medicul stomatolog, sunt realizate fațete dentare temporare. Pentru a fi sigur că zâmbetul tău va arăta așa cum îți dorești, medicul stomatolog îți va lua amprente și va realiza fațete dentare temporare care vor arăta la fel ca cele permanente. Nu vor fi la fel de strălucitoare ca cele permanente, însă te vor ajuta să-ți faci o idee despre cum va arăta zâmbetul tău.
  4. Zâmbetul de test. După ce sunt finalizate fațetele dentare, trebuie să le porți pentru 7-10 zile, timp în care vei observa dacă totul este în regulă, dacă aspectul și funcționalitatea lor sunt ok, urmând apoi o nouă vizită la medicul stomatolog pentru a discuta schimbările care urmează să se realizeze.
  5. Gingiile tale vor fi foarte inflamate. Pe lângă sensibilitatea generată de cimentare, există un proces de vindecare prin care gingiile trebuie să treacă pentru a se acomoda cu noii dinți. Un analgezic te poate ajuta.
  6. Fațetele dentare au o durată de viață de 15-20 ani, urmând ca apoi să fie înlocuite. În cazul în care nu ai grijă de ele, va fi nevoie să le înlocuiești mai devreme.
  7. Cu cât îți încleștezi maxilarul sau scrâșnești dinții mai mult, cu atât procesul de vindecare va fi mai lung. Însă toată această durere este temporară, pacienții Denttaglio Clinic uită complet că au fațete dentare după aproximativ o lună, simțindu-le exact ca pe dinții naturali.