Cum să-ți alegi un fier de călcat potrivit pentru nevoile tale

Există treburi casnice care ni se par tuturor o corvoadă. Printre acestea, călcatul hainelor. Încă nu am găsit o persoană care să spună că îi place să calce haine. O facem de nevoie, așadar. Dar, cu toate acestea, cu toții avem un fier de călcat acasă. Sau ar trebui să avem.

 

Și, dacă tot trebuie să ne călcăm hainele, ar trebui să o facem cu un fier de călcat care să ne ușureze această misiune ingrată, pe care toți o acceptăm cu resemnare.

 

Dacă ești în căutarea unui fier de călcat de cumpărat, trebuie să-ți pui mai întâi câteva întrebări: Vrei să schimbi modelul de fier de călcat? Este prima oară când cumperi un fier de călcat?

 

Dacă vrei doar să înlocuiești vechiul fier de călcat cu unul nou, gândește-te care sunt funcționalitățile pe care le vrei pe noul tău aparat electrocasnic pentru călcat hainele. Gândește-te ce anume ți-a lipsit la vechiul fier de călcat și ce anume ai vrea să păstrezi din el și la următorul.

 

Dacă ești novice în cumpărarea acestor electrocasnice și vrei să știi la ce anume să fii atent atunci când cumperi un fier de călcat, trebuie să știi că sunt mai multe variante disponibile pe piață. Trebuie doar să identifici care model de fier de călcat este mai potrivit pentru tine.

 

Pe lângă simplul fier de călcat, ai și opțiunea unei stații de călcat, care are atât avantaje, cât și dezavantaje față de primul amintit. Acestea oferă rezultate net superioare, dar sunt indicate doar în casele în care volumul de haine de călcat este suficient de ridicat. Dacă vrei să calci doar două ore pe săptămână, un fier de călcat ar trebui să fie suficient.

 

Mai există pe lângă clasicul fier de călcat și stațiile de călcat și opțiunea fierului de călcat cu aburi vertical. Nu sunt foarte răspândite, dar sunt foarte eficiente. De aceea se folosesc mai mult în curățătorii sau în magazinele care vând îmbrăcăminte.

Înainte să te apuci de cutreierat site-urile de comerț electronic care vând fiare de călcat ar trebui să știi câteva lucruri pe care să le iei în considerare atunci când alegi modelul preferat de fier de călcat.

 

1. Consumul electric

 

Puțină lume știe că un fier de călcat este unul din electrocasnicele care consumă cel mai mult din casă. Dacă nu vrei să ai atacuri de cord când vine factura curentului electric, poate ar trebui să verifici consumul modelului ales înainte de a-l cumpăra.

 

2. Capacitatea rezervorului

 

Nu toate au același volum. Un rezervor mai mare te ajută să calci mai mult timp fără să te întrerupi pentru a-l realimenta cu apă. În contrapartidă, însă, va fi cu atât mai greu. Alege care parte te avantajează mai mult.

 

3. Lungimea cablului

 

Un cablu prea scurt este un adevărat coșmar atunci când ai de călcat și trebuie să poziționezi masa de călcat foarte aproape de o priză. Alege un model cu cablul suficient de lung încât să nu te jeneze în a-l folosi în locul în care îți dorești.

 

4. Materialul din care este făcută talpa

 

Până acum ceva vreme, aluminiul era materialul principal pentru tălpile fiarelor de călcat. În prezent, ceramica a câștigat tot mai mult teren. Principala diferență este că ceramica se murdărește mai puțin și nu se lipește de textile la fel de ușor ca metalul. Există modele care au talpa tratată cu o substanță care le face să fie mai rezistente și mai eficiente.

 

5. Greutatea fierului de călcat

 

Probabil știi deja, un fier de călcat prea greu este o bătaie de cap atunci când vine vorba de călcatul hainelor pentru câteva ore la rând. Există fiare de călcat fantastice care oferă rezultate magnifice, fără a-ți provoca febră musculară de câte ori ai de călcat.

 

6. Puterea

 

Pe piață poți găsi fiare de călcat cu puteri de la 1800 Wați până la 3000 Wați, ba chiar 4000 de Wați. Cu cât mai puternice, cu atât mai puternic este jetul de aburi, dar cu atât mai mare consumul electric. Din nou, alegerea îți aparține.

 

7. Filtru anticalcar

 

Cu atât mai util dacă locuiești în zone cu apă dură. Simplul fapt că fierul de călcat are acest filtru afectează durata de viață a electrocasnicului tău.

 

8. Funcție de autocurățare

 

Un jet puternic de aburi trece prin toate orificiile curățându-le de resturile de murdărie pe care le-ar putea lăsa apa.

 

9. Termostat de siguranță

 

Este recomandat un fier de călcat cu sistem de siguranță adecvat pentru a evita accidente neplăcute. Toți putem păți să uităm fierul de călcat în priză, de exemplu.

 

10. Pulverizator

 

Este recomandat ca fierul tău de călcat să aibă și această funcție, pentru cele mai insistente și mai îndărătnice cute. În caz contrar, va trebui să umezești fierul de călcat pentru a scoate aceste cute.