La ce se folosesc sabotii de frana moto

Sistemul de franare al unei motociclete consta dintr-o placă metalică care este acoperită cu un material special care permite oprirea marșului. Când se închid pe ambele părți ale discului, acestea oferă rezistență la rotirea acestuia. Pentru inchidere, placutele au doua sau mai multe pistoane care primesc presiune de la pedala sau maneta de frana, dar si sabotii de frana.

Alaturi de aceste componente fundamentale, la baza sistemului de franare al unui vehicul pe doua roti stau si urmatoarele elemente si accesorii tehnice: pedala de frana, booster de frana, cilindru principal de frana cu rezervor de frana si onducte de distributie a presiunii.

Cate sisteme de franare exista?

Astazi, practic, pe motociclete se folosesc doua sisteme de franare: disc sau tambur. Primul, cel mai des intalnit la motocicletele de un anumit pret, dimensiune sau performanta, este si cel mai usor de vazut cum functioneaza. Un disc metalic, atasat la roata, se roteste odata cu acesta.

Primul lucru pe care trebuie sa-l cunoasteti sunt elementele care alcatuiesc intregul sistem de franare, de la parghii sau pedala, prin pompa, rezervorul de lichid, intrerupatorul luminii de frana, furtunurile, etrierele cu pistoanele, placutele si discurile lor care face ultima lucrare de franare.

In prezent, cel mai sigur este ABS, deoarece este capabil sa detecteze blocarea unei roti pentru a reduce forta de franare, impiedicand blocarea sau derapajul rotii.

Sabotii de frana: o componenta extrem de importanta

Sabotii de frana sunt, fara doar si poate, una dintre pricipalele componente ale sistemului de franare a motocicletei tale.

Sistemul de franare se bazeaza pe sabotii de frana sau pe placutele de frana pentru a opri o componenta cilindrica rotativa, aceasta ar fi un tambur de frana pentru sistemul de franare cu tambur sau un disc de frana pentru sistemul de franare cu disc.

Sabotii de frana se gasesc in vehiculele echipate cu sistem de franare cu tambur. Acestea sunt componente de franare de moda veche, care au fost folosite inca de la inventarea vehiculelor. Cu toate ca franele cu disc si placute de frana au preluat majoritatea industriei auto, veti gasi unele vehicule si camioane cu sistem de franare cu tambur si cu saboti de frana.

Ele inca au o mare durabilitate si design-ul lor este mult mai simplist. Procesul de creare a frictiunii este similar cu cel al sistemului de franare cu disc, sabotii de frana se freaca de suprafata tamburului pentru a incetini vehiculul. Sabotii de frana, de asemenea, sunt fabricati din otel. Orice sabot frana are un strat de material de frictiune pentru a-si prelungi durata de viata.

Unul dintre marile avantaje ale sabotilor de frana este faptul ca sunt reciclabili. In cazul in care sabotii de frana se deterioreaza, mecanicul nu ii va arunca, acestia vor fi transformati in saboti de frana noi sau in alte piese auto.

Datorita acestui lucru, costul sabotilor de frana noi este in mod normal jumatate din costul placutelor de frana. De asemenea, puteti utiliza saboti de frana pe rotile din spate ale vehiculelor, acestia nu se vor supraincalzi niciodata.

Un mare dezavantaj al sabotilor de frana este acela ca, daca utilizati saboti de frana pe rotile din fata, acestia vor fi predispusi la supraincalzire astfel se vor uza mult mai repede decat placutele de frana. In plus, majoritatea vehiculelor din ziua de azi foloseste doar sistem de franare cu disc, este din ce in ce mai greu sa gasiti vehicule cu sistem de franare cu tambur.