De ce sa alegi o pereche de lentile de contact anuale atunci cand suferi de afectiuni oftalmologice de lunga durata?

Afectiunile oftalmologice de lunga durata sunt cele care necesita purtarea permanenta, pentru o perioada lunga de timp, de corectii optice. Un set de lentile anuale sunt indicate celor care au nevoie de corectie optica si sufera de forme grave ale unor probleme de vedere.

 

Afectiuni oftalmologice de durata


Indiferent de varsta pe care o ai, defectele de vedere de lunga durata nu te ocolesc, mai ales atat timp cat esti o persoana care petrece mult timp in fata ecranului calculatorului. Descoperite la timp, aceste afectiuni care se extind la un numar tot mai mari de persoane tinere pot fi corectate eficient cu ajutorul unor instrumente optice moderne, cum ar fi articolele optice cu inlocuire anuala. Acestea prezinta o serie de avantaje notabile, in sensul ca suplinesc si inlocuiesc cu succes ochelarii de vedere si sunt ideale in cazul formelor severe de miopie sau hipermetropie, astfel de parametri putand fi selectati direct de pe paginile oficiale ale magazinelor de specialitate.

Miopia este prima pe lista afectiunilor oftalmologice de lunga durata. Specialistii definesc miopia ca fiind un defect de vedere care se manifesta prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanta mai mare. Aceasta se intampla, deoarece razele paralele, ce vin de la un obiect, atunci cand traverseaza globul ocular, se focalizeaza inaintea retinei, permitand doar distingerea obiectelor situate la o distanta mai mica. Globul ocular al persoanelor miope este mai alungit, fiind nevoie de lentile divergente pentru a corecta vederea, deplasand focarul pe retina.

O alta tulburare este hipermetropia, caracterizata prin formarea imaginii in spatele retinei, ceea ce face ca imaginea sa devina incetosata.

In esenta, hipermetropia se datoreaza unui viciu de refractie, caracterizat printr-un deficit de convergenta, ce face ca imaginea obiectelor sa se formeze in spatele retinei. De aceea, la nivelul maculei (zona de acuitate vizuala maxima), lumina se proiecteaza sub forma unui cerc luminos, responsabil de vederea neclara, ceea ce duce la scaderea acuitatii vizuale pentru departare, dar si pentru apropiere.

Deoarece persoanele cu hipermetropie vad neclar la toate distantele, ele trebuie sa depuna constant un efort de acomodare pentru a focaliza, fapt care duce la incordare, dureri de cap si oboseala oculara.

Persoanele ce sufera de hipermetropie vad totusi relativ mai bine la distanta, desi focalizeaza obiectele departate mai aproape decat sunt in realitate. Aceste persoane au de cele mai multe ori probleme in desfasurarea unor activitati precum cititul sau cusutul.

Lentilele  anuale sunt necesare si in cazul astigmatismului, o afectiune oftalmologica manifestata printr-o deformare de cornee care atrage dupa sine o refractie defectuoasa a razei de lumina in globul ocular. In cazul astigmatismului, razele de lumina alba care sosesc la ochi sub forma de raze paralele vor suferi un proces intens si inegal de refractie. Cu cat aceasta refractie diferentiata va fi mai mare, cu atat se considera astigmatismul mai grav.

Ultima afectiune care poate necesita prescrierea unei perechi de lentile de contact anuale este presbiopia. Aceasta este o stare fiziologica instalata dupa implinirea varstei de 40 – 45 de ani si duce la pierderea elasticitatii cristalinului. Practic, omul cu vederea normala incepe sa acuze diminuarea vederii pentru aproape. S-a constatat ca, din cauza procesului de scleroza si densificare fiziologica a cristalinului, ce survine odata cu inaintarea in varsta, acesta isi diminueaza elasticitatea si, implicit, acomodarea.

Lentile anuale avantaje


Lentilele de contact anuale sunt acele lentile pe care o persoana le poate purta timp de 10-12 ore pe zi timp de un an si care se indepartează la finalul zilei. Aceste lentile de contact nu se pot utiliza pe durata somnului, in timpul noptii. Acest tip de dispozitive medicale sunt recomandate in cazul persoanelor cu dioptrii extreme, cand medicul oftalmolog nu dispune de varianta de a prescrie alte categorii de lentile cu inlocuire frecventa.

Purtarea acestor lentile se face zi de zi, iar înlocuirea anuala se refera la faptul ca aceste lentile trebuie sa fie ingrijite conform specificatiilor inserate în prospect. Mai exact, lentilele trebuie sa fie pastrate in solutia special destinata, in recipiente dedicate. De asemenea, este foarte importanta si respectarea regulilor de igiena in momentul aplicarii lentilelor la inceputul zilei, dar si in momentul indepartarii lor. Inainte de aceste manevre, este obligatorie igienizarea si dezinfectarea mainilor cu apa si săpun. In caz contrar, riscul aparitiei unor infectii creste semnificativ.

Un alt lucru important pe care trebuie sa il aiba in vedere purtatorii de lentile de contact consta in faptul ca, indiferent de tipologia si de marca acestora, aceste dispozitive medicale trebuie sa fie inlocuite imediat dupa depasirea termenului de valabilitate. Deci, evita sa porti lentile de contact anuale dupa expirare.

Ce tipuri de lentile sa alegi?

In cazul purtătorilor care apeleaza pentru prima data la o pereche de lentile de contact, acestia trebuie sa aiba in vedere ca, pentru inceput, manevrarea acestora se poate dovedi un pic mai dificila, insa se vor acomoda destul de rapid cu astfel de operatiuni. De asemenea, ei pot resimti o usoara senzatie de disconfort la inceput.


Asadar, trecerea de la ochelari la lentile de contact anuale iti poate oferi:

  • un plus de confort
  • flexibilitate extinsa
  • hidratare mai mare ochilor